Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Hela ryska VM-laget utreds för dopning

Av: 

Andreas Käck

FOTBOLL

Nästa år arrangeras fotbolls-VM i Ryssland.

Nu skakas nationen av en potentiell praktskandal.

Enligt brittiska tidningen Daily Mail utreds hela det ryska laget från VM 2014 av fotbollens styrande organ Fifa, som misstänker statligt understödd dopning.

Det ryska VM-laget i Brasilien 2014, inför mötet med Algeriet.

Foto: Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Daily Mail riktas misstanke mot samtliga 23 spelare som ingick i den ryska trupp som spelade fotbolls-VM i Brasilien 2014.

Ytterligare elva spelare klassas, enligt den brittiska tidningen, som ”personer av intresse”.

Fyra av spelarna som misstänks ingår även i den ryska landslagstrupp som spelade i pågående Confederations Cup (för-VM), där Rysslands på lördagskvällen åkte ut efter att ha förlorat med 1-2 mot Mexiko i den sista gruppspelsmatchen.

Första gången

Så sent som i vintras uppdagades en stor dopningsskandal då en rapport beställd av internationella antidopningsbyrån Wada visade att mer än 1 000 ryska idrottare – som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics – har varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover.

Den så kallade McLaren-rapporten ledde bland annat till att samtliga ryska friidrottare stängdes av från sommar-OS.

Men det här är första gången som dopningsmisstankar riktas mot just ryska fotbollsspelare, och det är första någonsin som ett helt fotbollslag utreds på en och samma gång.

Utreds fortfarande

Enligt Daily Mail ska spelarna ha ådragit sig misstanke efter oegentligheter med ett antal urinprover. Man uppger också att de ska ha stoppats från att genomföra vissa testar.

Över 100 tester ska ändå ha tagits från ryska fotbollsspelare och de har nu förflyttats till ett laboratorium i schweiziska Lausanne för vidare analys av Wada.

Talespersoner från Fifa bekräftar för Daily Mail att eventuellt bevismaterial finns att tillgå men att det är oklart om några straff kommer att delas ut och vad de i så fall kommer att bli. Man säger dock att utredningen fortfarande pågår.

Det ryska fotbollförbundet har ännu inte kommenterat Daily Mails uppgifter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kvalet till fotbolls-VM 2018 herrar

Fotbolls-VM

Fifa

Confederations Cup

Fotboll