”Blev kritisk och negativ om allt”

Lindahls skada inför EM blev en behövlig paus

avEmelie Fredriksson

1 av 2 | Foto: Emelie Fredriksson
Hedvig Lindahls lindade lillfinger – och långfinger (efter en stukning).

VÄXJÖ. Att som målvakt få en fingerskada innan EM går att tackla på olika sätt.

En utmattad Hedvig Lindahl som blev mamma i januari såg det från den ljusa sidan.

– Jag började bli kritisk och var negativ om allt möjligt. Men efter skadan känner jag mig mer hoppfull, säger hon.

Det var i mitten av april som den svenska kuggen Hedvig Lindahl drabbades av en fraktur i vänster lillfinger vid en straffträning i Chelsea-tröjan.

Sedan dess har rehab varit i fokus för målvakten som nu gjort ett par ordentliga träningar med landslaget och rent medicinskt har fått klartecken att stå i tisdagens möte med Skottland. 

Veckan innan Lindahl åkte till Sverige och samlingen i Göteborg och Växjö spelade Chelsea en sista avgörande match i ligan.

Men när klubblaget säkrade titeln fick Lindahl ett nej till att eventuellt sitta på bänken av sin läkare.

– Den risken tog vi inte. Men utifrån hur ben läker tidsmässigt ska det inte vara några problem att stå nu. Vi får se om Pia vågar chansa, säger hon.

Behövlig paus

Hedvig Lindahl nominerades i år till BBC:s pris ”Womens Footballer of the Year” och slutade fyra bakom norskan Ada Hegerberg, Marta och kanadensiskan Christine Sinclair.

Men mellan OS-guld och ligaguld har Hedvig Lindahl och frun Sabine också fått en ny guldklimp i familjen, sonen Nathan som föddes i mitten av januari. 

Därför såg faktiskt målvakten sin skada som en behövlig paus och vila i tillvaron – trots att EM stundar runt hörnet.

– Jag fick höra tidigare i år att en atlet på vår nivå ska sova nio timmar om dygnet för att hålla jämna steg med det man gör av med. Det har varit en period med inte så mycket sömn nu… Jag kände att jag började vara kritisk, ’ska vi verkligen göra så, och så?’ och negativ om allt möjligt. När jag fick skadan och ett break kände jag mig lite mer hoppfull för allt. Det handlar mycket om att inte vara utmattad.

”Finns såklart en risk

Att Lindahl får begränsat med spel inför EM tror hon hade varit ett större problem förr. Men hon erkänner att två matcher, nu mot Skottland och mot Mexiko i juli, skulle sitta fint.

– I så fall kan det finnas en fördel med att inte ha spelat hela året och att komma in fräsch till EM. Kollar jag tillbaka de senaste åren efter uppehåll har jag aldrig riktigt känt att ’oj vad tajmingen inte finns där, jag hade behövt några matcher till’. Det behövde jag för sju år sedan.

Idag är det istället något annat än hård matchning som gör att Lindahl presterar på sin högsta topp.

– Jag tror nästan att inspiration är viktigare. Kan jag dessutom få ett par matcher och ganska många fler träningar så hoppas jag och tror, men inget vet och det finns en risk så klart, att jag är redo för att göra ett bra jobb i EM.