Anfallsjakten – vem ska spela med Schelin?

FOTBOLL

ARNHEM. Fyra spelare vill vara bredvid Lotta Schelin - men bara en kan få platsen.

Fridolina Rolfö är favorit inför premiären mot Tyskland.

– Vi håller på och bygger någonting. Skulle vi hamna två mot två med deras backlinje tror jag vi har världens möjligheter att skapa målchanser, säger Rolfö.

Förbundskapten Pia Sundhage har sagt att endast en plats i startelvan är öppen. Det handlar om platsen bredvid Lotta Schelin.

På träningarna bildar Schelin ofta anfallspar med Fridolina Rolfö - till vardags i Bayern München - och i de tre senaste matcherna har duon startat på topp tillsammans.

”Det kan gynna oss”

– Jag tycker det har fungerat bra. Vi har inte spelat så mycket ihop, utan vi håller på och bygger någonting. Jag känner att det blir bättre och bättre. Vi har en konversation. Vi tänker på olika sätt men jag tror det kan gynnas oss att vi är olika som fotbollsspelare, säger Rolfö.

– Jag tror att en fördel kan vara att Lotta kan trycka ner deras backlinje och skapa ytor. Framför allt kan hon hota bakom deras mittbackar medan jag kan öppna upp för henne genom att vilja ha bollen framför deras backlinje. Skulle vi får det läget och hamna två mot två med deras backlinje tror jag vi har världens möjligheter att skapa målchanser.

De har startat ihop i de tre senaste matcherna, men i samtliga har Rolfö blivit utbytt efter 45 minuter.

– Det är klart man aldrig är säker i det här laget. Vi går runt på väldigt många spelare. Men jag har en bra känsla och tycker jag har presterat på en nivå och hoppas så klart vara en av startspelarna, säger Bayern München-anfallaren.

Tre andra spelare vill ha platsen

Förutom Rolfö finns det tre andra offensiva spelare som vill ha platsen bredvid Schelin. Det handlar om Stina Blackstenius, Mimmi Larsson och Pauline Hammarlund.

Både Larsson och Blackstenius har fått speltid inför EM. Hammarlund har dock inte fått spela med Schelin i någon av träningsmatcherna.

– Det är jättesvårt att säga i dagsläget, alla presterar bra just nu. Vi har inte spelat in något forwardspar på träningarna, och oavsett vilka som kommer vara där tror jag det blir jättebra i EM. Men det är hård konkurrens, det gäller att leverera på alla träningar, säger Hammarlund.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius.

Lotta Schelin, som har spelat flera mästerskap och gjort 181 landskamper, är inte orolig inför EM.

– I det här läget handlar det inte så mycket om att fokusera på det. Det är jätteskönt att det finns en stabil grund i hela laget och det kan vara skönt att ha flera spelare att välja mellan så man kan värva mellan dem och få in spelare som kan avgöra. Sen är det ju å andra sidan så att när man spelar två på topp är det skönt att ha ett bra samarbete och känna till varandra. Men jag har spelat med alla, säger Schelin.

”Det finns ingen problematik”

Vem är enligt dig favorit att ta platsen?

– Svårt för mig att säga. Om man ser till de senaste matcherna har jag och Fridolina startat som anfallspar och det är klart att man börja skönja lite hur de tänker, men samtidigt har vi bytt en del. Utifrån det är det svårt att säga. Det är bra eftersom vi har en tuff konkurrenssituation i laget, alla känner att de är nära en plats och då fortsätter man att tugga på och visa framfötterna. Det är så man vill ha det i ett lag. Så det finns ingen problematik med den här situationen.

Ja eller nej - är du given?

– Nej.

– Jag ville egentligen säga så mycket mer där, haha.

”Jag känner själv YES”

Men Lotta Schelin kan vara lugn. Enligt förbundskapten Pia Sundhage är 33-åringen självklar i startelvan.

– Spontant så vill vi att Lotta är på plan även om vi gör byten. Kanske så kan vi flytta henne till en annan position som hon visade att hon klarade i OS, säger Sundhage och fortsätter:

– Hon har den största respekten hos motståndarna. Jag känner själv ”YES” om man spelar mot ett gäng (Tyskland) och de byter ut (Dzsenifer) Marozsán. Men flyttar man henne finns hon fortfarande med på plan. Jag har mycket respekt för den känslan.

Sverige spelar EM-premiären mot Tyskland på måndag kväll. Avspark den 17 juli är 20.45.

FAKTA

Anfallarna om varför de ska spela

Fridolina Rolfö, 23, Bayern München

– Till min fördel är att jag kanske är lite annorlunda. De jag konkurrerar med har en otrolig snabbhet och är starka i djupled. Jag är mer targetforward och vill ha bollen på fötterna och hitta ett lugn i spelet. Jag skiljer mig lite från de andra, det kanske talar för mig.

Mimmi Larsson, 23, Eskilstuna United

– Det är en dröm och det är klart man önskar att den ska gå i uppfyllelse. Så det är klart att man har tänkt det. Jag vill väl göra det jag är bra på, jag vill bidra med mycket energi och djupledsspel. Jag ska bidra med mål.

Pauline Hammarlund, 23, Kopparbergs/Göteborg FC

– Vi har rätt många djupledsforwards och Rolfö är en targetforward. Jag är den som har lite av båda. Så det är väl kanske till min fördel att jag kan variera spelet. Men annars handlar det mycket om dagsform och vilka som är där just då.

Stina Blackstenius, 21, Montpellier

– Jag har väl min styrka i mitt djupledsspel och min fysik. Då skulle jag försöka utnyttja det så bra som möjligt. Använder jag det på bästa sätt så vet jag att jag kan vara målfarlig.