”Sheriffen”: ”Hade jag inte vågat drömma om”

Foto: Andreas Hillergren
FOTBOLL

Johan Persson, 33, lämnade Hammarby för familjens skull.

Nu ska han ta hjälp av densamma för att föra Helsingborg tillbaka till allsvenskan.

– Det är drömmen, säger skåningen i en lång intervju med Sportbladet.

Johan Persson, 33, var med och förde tillbaka Hammarby till allsvenskan för tre år sedan.

Nu vill han göra detsamma med Helsingborgs IF.

Efter tre framgångsrika år i Stockholm, där mittfältaren blivit en publikfavorit på Tele2 Arena med sin ettriga spelstil och stora hjärta, valde 33-åringen att bryta kontraket och flytta hem till Skåne på grund av familjen.

60 mils avstånd med tre små barn att ta hand om blev för mycket för Johan och frun Sara.

”Varit tufft”

– Det har varit tufft. Jag har bara varit hemma tolv timmar varannan vecka, så det har varit ”godmorgon och godnatt”, i princip. Nu känns det som att man har ett vanligt liv igen, säger Johan Persson.

Ett liv som ska göra honom bättre.

Inte bara i rollen som pappa – utan även på planen.

Foto: Bildbyrån
Johan Persson är tillbaka i sina hemtrakter.

– Jag får extra energi av att vi (familjen) är samlade. Innan har man kommit hem till en tom lägenhet, nu får man komma hem och natta barn, ha dem nära. Jag har blivit lite gladare av att ha dem runt mig. Det gör att man kan få ut ännu mer på planen. Det ska inte underskattas.

”Familje-effekten?”

– (Skratt) Ja, vi får hoppas på det.

Den 30 juni blev det officiellt att Persson lämnar Hammarby efter 84 matcher matcher i klubben.

– Jag har varit med om en fantastisk resa. Jag hade inte vågat drömma om att föra upp dem första året. Publikrekorden och allt som var, inte en enda hemmamatch under 20 000 på läktaren. En fantastisk tid i min karriär. Och allt har bara varit positivt sedan jag valde att lämna, många har kommenterat på sociala medier.

Foto: Bildbyrån

”Fantastiska människor”

Inga knivar i ryggen?

– Nej, alla förstod min situation. ”Bajen” är fantastiska människor.

Bästa minnet med klubben?

Den där söndagskvällen på Tele2 Arena i november 2014, när Hammarby körde över Jönköpings Södra och tågade tillbaka till allsvenskan efter fem år i superettan.

– Det var en fantastisk dag. Vi hade allt i egna händer och så fullsatta läktare. Man kunde ta på stämningen, säger Persson.

Hans sista tid i klubben blev desto tyngre.

Mittfältaren bröt ett ben i foten i mitten av maj, opererades och har inte spelat match sedan dess.

– Det blir bättre för varje dag. Jag har kört fullt med laget i en vecka nu (måndag), men kommer inte att riskera något nu i början, säger Persson.

På lördag startar HIF om serien hemma mot Örgryte.

”Riskerar inget”

– Jag siktar på att kunna spela, men som sagt, inga risker. Sen vill man förstås visa upp sig direkt när man är i en ny klubb, vara med och bidra, säger Persson, vars HIF ligger trea i serien med fem poäng upp till direktplats till allsvenskan.

– Jag hoppas att vi kan ta steget upp direkt. Det hade varit en dröm. Vi ska göra allt vi kan för att göra det, men man vet ju själv hur svårt det är för storlag att åka ur och sen vara med där uppe direkt. De andra lagen brukar ge några extra procent mot ett sånt lag.

Vad har du fått för intryck av ”det nya” HIF?

– Ja, de byggde ju om inför säsongen och att vara med på det nya känns väldigt spännande. Allt har bara varit positivt. Det är ett härligt gäng och en jättefin klubb, som känns lugn och sansad. Det gäller att se möjligheterna.

Vad säger du om Peo (Ljung, tränaren)?

– En riktigt skicklig tränare. Vi har inte gått in i detalj vad jag ska ha för roll, men jag har spelat som central mittfältare nästan hela karriären så det är väl dit han vill ha mig, säger 33-åringen, som har skrivit kontrakt på 2,5 år.

Blir det här din sista klubb?

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag har fullt fokus här nu, sen får vi se vad som händer. Men naturgräset på Olympia gör min kropp bra. Det är en helt annan svikt (jämfört med konstgräset på Tele2). Jag har nog förlängt karriären något år tack vare det (skratt).

ARTIKELN HANDLAR OM