MFF:s fans bojkottar AFC

avErik Karlsson

Malmö FF:s fans, MFF Support, uppmanar till bojkott av bortamötet med AFC Eskilstuna efter senaste tidens turbulens.

”Vi ser en förening som motarbetar föreningsdemokratin”, skriver MFF support på sin hemsida.

– Att bojkotta en match är jätteosportsligt och fotboll det är sport, svarar ordförande Alex Ryssholm till Eskilstuna-Kuriren.

Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ända sedan det stod klart att AFC United flyttade från Stockholm till Eskilstuna och blev AFC Eskilstuna har det stormat kring föreningen.

Lagets nya fans har fått utstå hat från andra lag men på senare tid har fokus främst riktats mot ordföranden Alex Ryssholm och klubbens ovanliga stadgar som flera menat hotar 51-procentsregeln.

Det handlar om medlemsavgifter som uppgår till 1000 kronor, tio-åriga mandat för ordföranden och ett års medlemsskap innan innan man får rösträtt på årsmötet.

Alex Ryssholm slog tillbaka mot anklagelserna i Sportbladet under onsdagen.

– Kritiken är inte befogad. Vi köper inte klubbar, vi skapar klubbar, sa han då.

”Verkar för privata intressen”

Men kritiken fortsätter. Nu uppmanar MFF Support till bojkott av klubbens av bortamötet med AFC.

”Vi ser en fotbollsförening som konstant verkar i gråzoner av 51-procentsregeln genom affärsmannen Alex Ryssholm och hans privata intressen. Vi ser en förening som motarbetar föreningsdemokratin. Vi ser en förening som försvårar och ifrågasätter medlemskap”, skriver man och fortsätter.

”Vi ser en förening vars ordförande, som väljs på häpnadsväckande 10 år, inte ger svar på de frågetecken som omringar föreningen. Alex Ryssholm äger idag 49 procent av aktiebolaget och har sedan starten utformat ett system där AFC Eskilstuna tar över andra föreningar och dess tabellplaceringar  för att kunna avancera i seriesystemen utan egentlig sportslig framgång”, skriver man.

”Våra supportrar viktigast”

Matchen spelas först den 19 augusti. Målet är att inte stötta den kontroversiella nykomlingen ekonomiskt på något sätt.

MFF Support vill inte bidra ekonomiskt och inte heller legitimera AFC Eskilstunas plats i Allsvenskan. AFC Eskilstuna hör inte hemma i svensk fotboll.”

Alex Ryssholm är kritisk till bojkotten.

– Att bojkotta en match är jätteosportsligt och fotboll det är sport. Fotbollsplanen är inte en politisk arena, det är en fotbollsarena, säger han och fortsätter:

– Det vi bryr oss om är våra egna supportrar det är viktigast för oss.

Redan i kväll tar AFC emot IFK Norrköping.

ARTIKELN HANDLAR OM