Här jublar Forsberg – men är det för tidigt?

Så försöker RB Leipzig lura regelverket

Foto: Michael Sohn / TT
Forsberg efter segern mot Hertha i helgen.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Emil Forsberg jublade över ett ”ofattbart år” när RB Leipzig firade avancemanget till Champions League.

Men kommer de att få spela turneringen?

Klubbens ägare Red Bull har de senaste åren ändrat organisation för att kringgå Uefas regelverk men först i juni kommer det europeiska fotbollsförbundet slutgiltiga dom.

Med en enkel bild utan någon egen text sammanfattade Emil Forsberg ligasäsongen med RB Leipzig. Men budskapet med fotot var omöjligt att inte förstå.

Trots att två omgångar återstår av tyska Bundesliga är RB Leipzig efter söndagens 4-1-seger borta mot Hertha Berlin kvalificerat för gruppspelet i nästa års Champions League.

”Det här vi jobbat få hårt för”

– Det har varit ett ofattbart år. Jag är väldigt stolt över laget och hela klubben. Vi jobbar så hårt varje dag och nu får vi belöningen att gå till Champions League. Det är det vi jobbat så hårt för. Att få spela i turneringen med de största spelarna, sa Emil Forsberg efter segern.

Men kommer RB Leipzig ens få spela i turneringen?

Reglerna är tydliga: Två klubbar som delar ägare, styrelsefolk eller finansiella resurser får inte båda delta i Uefas kontinentala turneringar under samma säsong. 1997 stoppades grekiska AEK Athen från spel i Uefa-cupen eftersom klubben delade ägare (investeringsfonden ENIC) med tjeckiska Slavia Prague och 2001 tvingades Canal Plus sälja sin ägarandel i schweiziska Servette för att inte hota mediabolagets flaggskepp franska Paris Saint-Germains deltagande i Europa-spelet.

Foto: TT
AEK Aten stoppades 1997 på grund av ägarproblem.

Inför avgörandet av de europeiska ligorna har spekulationer nu gjort gällande att samma öde ska drabba RB Leipzig och systerklubben Red Bull Salzburg i Österrike.

Båda klubbarna finansieras av dryckesföretaget Red Bull, spelar med företagets logga på sina tröjor och hör hemma på arenor döpta till ”Red Bull Arena”. Skulle Uefa bedöma att klubbarna har samma ägare innebär det att Salzburg, som vann titeln i Österrike, kommer få CL-platsen i egenskap av ligasegrare. Det skulle samtidigt resultera i att Leipzig inte ens får spela i Europa League.

Men möjligheten, eller problemet beroende på hur du ser det, är att Uefas regler är så tydligt skrivna att de rent juridiskt kan vara relativt lätta att kringgå.

– Eftersom vi gjort vår hemläxa och organiserat klubbarna efter reglerna så ser vi inget behov av att behöva undersöka det här med Uefa, säger RB Leipzig vd Oliver Mintzlaff till New York Times.

”Allt på en armlängds avstånd”

För att få ställa upp med båda klubbarna i nästa års Champions League-spel har Red Bull de senaste åren jobbat aktivt för att separera de två klubbarnas ägarstrukturer. Red Bull äger i dag Leipzig-klubben men står bara som ”huvudsponsor” åt föreningen i Salzburg. Förra året lämnade också Ralf Rangnick sin post som teknisk direktör för samtliga Red Bull-klubbar (inklusive den i USA) för att bara jobba med RB Leipzig och så sent som förra månaden offentliggjorde dryckesföretaget också att Oliver Mintzlaff avgått från sin tjänst som global fotbollschef för även han numera bara agera vd åt klubben i tyska Bundesliga.

– När det gäller samarbetet mellan de två klubbarna så har vi organiserat allt med en armlängds avstånd. Det finns inget gemensamt inflytande utan båda klubbarna är helt självständiga i sina beslut, säger Mintzlaff.

En talesperson för Uefa säger till New York Times att förbundet kommer vänta till juni, då klubbarna lämnat in alla nödvändiga dokument inför nästa säsongs Champions League-spel, med alla beslut och uttalanden i ärendet. RB Leipzig är dock redan övertygade om att deras deltagande då kommer att godkännas.

Efter 4-1-segern mot Hertha Berlin firade spelarna med sina fans inne på Olympiastadion i Berlin. Sedan väntade bussresa – med champagne, vodka samt nuggets och hamburgare från en vägkrog – hem till Leipzig där festen fortsatte på nattklubben L1, skriver Bild.

– Jag vill inte se någon av er på träningsanläggningen innan onsdag, sa tränaren Ralph Hasenhüttl till spelarna.

Läs dokumentet ”Tysklands mest hatade fotbollsklubb – en bov eller frälsare?

ARTIKELN HANDLAR OM