AIK anmäls för Isak-affären

avAndreas Käck, Erik Karlsson

Foto: REVIERFOTO / BILDBYRÅN
Bildbyrån

Alexander Isak såldes till Borussia Dortmund för en rekordsumma.

Men nu anmäls AIK till Svenska fotbollförbundets Disciplinnämnd för att ha betalat en agent i affären, trots att det är förbjudet för spelare under 18 år, skriver Expressen.

– Det stämmer att det finns en anmälan mot AIK angående brott mot förmedlarreglementet, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Sportbladet.

I januarifönstret sålde AIK sin guldklimp Alexander Isak till Borussia Dortmund för omkring 90 miljoner kronor. En rekordaffär i svensk fotboll – som nu anmäls till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd, något Expressen rapporterade först om.

– Det är jag, i egenskap av tjänsteman på förbundet, som lämnat in anmälan till vår oberoende Disciplinnämnd, säger Anders Hübinette.

Regelbrottet grundar sig i att AIK betalat en agent, eller förmedlare, för att genomföra affären, vilket är förbjudet om spelaren är under 18 år.

Vilken agent som anmälan gäller är inte klart. Men Vlado Lemic var den agent som utåt sett förhandlade affären för Isaks räkning.

AIK:s sportchef Björn Wesström har tidigare bekräftat att en del av kakan i övergången gått till agenten.

– De som egentligen sitter på den stora paletten av val i dag är agenterna och rådgivarna. Klubbarna har fullt upp med sin vardagliga verksamhet. Så man söker hjälp hos en agent, eller ”förmedlare” som det i dag kallas, för att hitta rätt i profilen på det man söker. Då får den personen X antal kronor för att ta affären i land, sa Wesström då.

Riskerar böter

Skulle AIK fällas i Disciplinnämnden kan man som mest straffas med böter.

– Det som står i Riksidrottsförbundets stadgar, som Fotbollförbundet har att förhålla sig till, är att det kan bli böter på upp till 500 000 kronor. Huruvida man hamnar där eller inte vill jag inte spekulera i, säger Anders Hübinette.

När kommer domen?

– Det får Disciplinnämnden svara på. Men anmälan kom in för ett tag sedan, så det borde vara på gång.

”Har inte dolt någonting”

Björn Wesström säger så här om anmälan:

– Vi har svarat i två omgångar till förbundet utifrån den anmälan som kommit in. Nu får vi avvakta och se vad Disciplinnämnden fattar för beslut. Vi har varit helt öppna i processen hela vägen. Vi har inte dolt någonting.

Så här i efterhand, ser du det här som en tabbe från AIK:s sida?

– Vi får se vad Disciplinnämnden tycker. Det är DN som ska avgöra om vi agerat felaktigt eller inte, säger Wesström.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen fick Vlado Lemic någonstans mellan 17–21 miljoner för affären.

ARTIKELN HANDLAR OM