AFC Eskilstuna

AFC-fans attackerade: ”Hotade att döda oss”

Av: 

Martin Tolén

FOTBOLL

AFC Eskilstuna hånades och häcklades av IFK Göteborg-fansen.

Och efteråt attackerades AFC Eskilstuna-supportrarna på vägen hem.

– De skrek att vi var horungar, förtjänade att dö och började rycka i bildörren, säger AFC Eskilstuna Supports vice ordförande Gustav Oskarsson.

Mötet mellan IFK Göteborg och AFC Eskilstuna i går blev känsloladdat.

Det hela inleddes med att IFK Göteborg-supportrarna höll upp banderoller och protesterade mot AFC Eskilstunas väg genom seriesystemet för att sedan skandera ”AFC – fotbollsmördare”.

– Jag såg dem inte (banderollerna reds. anm), men jag hörde ”AFC – fotbollsmördare”. Det har jag inte hört sedan jag tränade Gefle och vi var ändå bildade 1882. Så det fick vi av andra anledningar, sa AFC-tränaren Pelle Olsson efteråt.

Attackerades efteråt

Och protesterna mot AFC Eskilstuna fortsatte efter matchens slut.

AFC Eskilstuna Support skriver på sin supportersida hur de nio supportrar som tagit sig till Göteborg attackerades på vägen hem.

”Vår minibuss blev attackerad av 5st personer varav en som började med att skrika fula ord, hotade med att döda oss och sparkade på vår hyrda minibuss vilket resulterade i bucklor. Är detta något som är okej? Ja, läser man kommentarer på sociala medier är det många som till exempel har skrivit "ni förtjänar all skit, äckliga horor"... Är detta den rätta vägen för att skapa bra relationer mellan klubbar och utveckla svensk fotboll?”, skriver AFC Eskilstuna Support på Facebook.

”Väldigt skrämmande”

Och när Sportbladet når vice ordföranden Gustav Oskarsson, som var på plats i Göteborg, är han påverkad av händelsen.

– Allt var verkligen fantastiskt innan. Inramningen, hur vi blev bemötta av supportervärdar och så vidare. Sedan när vi precis har lämnat Gamla Ullevi och kommit till ett stoppljus vid Nya Ullevi får fem IFK Göteborg-supportrar syn på oss i mini-bussen där vi satt med AFC-halsdukar och matchtröjor, springer mot oss och attackerar bilen. En skrek att vi var horungar, förtjänade att dö och började rycka i bildörren. Som tur var så var dörren låst, annars vet man inte vad som hade hänt. En väldigt skrämmande upplevelse och det är så trist att en individ ska kunna förstöra en sådan upplevelse, säger Gustav Oskarsson till Sportbladet.

Händelsen polisanmäld

Händelsen är nu polisanmäld som olaga hot mot grupp medan AFC-supportrarna själva får täcka upp för skadorna på den hyrda mini-bussen.

– Jag respekterar att folk inte tycker om vår klubb och vi tar inte åt oss när det sjungs ”AFC – horungar” mot oss nio supportar, varav sju stycken är 16 år, på plats. Nu har inte den här händelsen stoppat dem från att vilja se fler matcher, men det hade kunnat göra det. Vi lever snarare för det här med ”älska, inte hata” och efter det här kommer vi troligen bara växa och bli ännu starkare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot ca 5 miljoner kronor på Europatipset. Kan du hitta spikarna, skrällarna och 13 rätt? Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Möt killarna bakom supporterklubben: ”De säger att vi klär i plast och att vi inte har hjärta”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AFC Eskilstuna

Pelle Olsson

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll