Bystedt: ”Det kan jag inte kommentera”

Foto: BILDBYRÅN
Per Bystedt och Mikael Ahlerup.
FOTBOLL

I går meddelade AIK att nuvarande vd Mikael Ahlerup petas från sin roll i en ny omorganisation av klubben.

Först nu har AIK:s ordförande Per Bystedt valt att kommentera ärendet mer ingående, i podden 3–5–2.

– Det är en principfråga att nya koncernchefen ska komma utifrån, säger Bystedt.

Sent igår kom besked från AIK att man sjösätter en organisationsförändring som i praktiken innebär att vd:n Mikael Ahlerup inte kommer ha kvar sin roll i klubben.

I stället kommer en ny klubbdirektör anställas, som inte arbetar i varken föreningen eller aktiebolaget i nuläget, i en typ av koncernledande roll.

Sportbladet har under ett dygn sökt Per Bystedt utan svar, men i podden 3–5–2 har AIK:s ordförande nu förklarat varför man gör den här förändringen.

– Vi söker en person med sammanhållande förmåga, en mer administrativ team builder. En lagbyggare i organisationen som kanske inte står på scen, på barrikaderna eller är en supersäljare.

Anledningen att Mikael Ahlerup och ungdomssidans chef Leif Karlsson kallades till möte i går är att deras roller som vd och (mer informell) föreningschef som försvinner i och med den nya tjänsten.

”Kan inte kommentera”

– Jag hade ett bra möte med Mikael igår om hur han ser på det här men vi har inte bestämt något i detalj. Vi måste prata om vilka arbetsuppgifter som kan passa och vad man vill göra, säger Bystedt som dock inte vill svara på frågan om styrelsen är missnöjda med Ahlerups arbete:

– Det kan jag självklart inte kommentera, det handlar om en enskild medarbetare.

Även om en koncernchef tillsätts utifrån så måste det enligt aktiebolagslagen finnas en vd i ett publikt aktiebolag.

– Exakt hur de rollerna kommer att definieras är inte klart. Man kan tänka att en vd och en koncernchef eller att man har en koncernchef som också är vd. 

Sportbladet har sökt Mikael Ahlerup som inte vill kommentera förändringen. Leif Karlsson är positiv till förändringen i stort.

– Att det blir ett mer sammahållet AIK är naturligt. Sportchef för ungdomssidan kommer finnas även i den blivande organisationen, det är mer på ett övergripande plan som AIK fotboll blir mer samlat, säger han.

Och du kommer ha kvar din roll som sportchef för ungdomssidan?

– Så långt som jag har fått information i dagsläget.

ARTIKELN HANDLAR OM