Mejla

Patrik Brenning

Klubbade ny superliga när alla tittade bort

Brenning: Super League stoppad men jättarnas dröm ändå verklighet

Samtidigt som fansen stod på barrikaderna lurade Uefa i kulisserna.

Nu är den nya superligan ett faktum.

Den kanske inte heter Super League – men likheterna är ändå slående.

Raseriet visste inga gränser när de tolv giriga storklubbarna lanserade nya Super League i fotboll. En stängd liga där de rikaste i Europa var garanterade sina platser år efter år samtidigt som resten av fotbollen lämnades utanför.

Protesterna blev så stora att klubbarna tvingades backa och skrota planerna. Så det blev ingen superliga. Eller?

Jo, det blev det. Den kommer bara dröja till 2024.

Champions League blir en rak liga med säkra platser

Då kommer Uefa rulla ut sitt nya Champions League-format, klubbat samma dag som de tolv presenterade sina planer på Super League.

Likheterna är också slående.

Champions League förvandlas från en utslagsturnering i gruppformat med 32 lag till en rak tabell (eller liga om ni så vill) med 36 deltagare. Antalet matcher fram till titeln utökas därmed också från 13 till 17.

En utveckling som ger de sportsligt starkaste med bredast trupper såväl fler livlinor som sportsliga fördelar. Det är dessutom ett format som kommer ytterligare trygga deras medverkan år efter år.

Två extraplatser kommer nämligen vara reserverade för de högst rankade klubbarna som inte lyckats kvalificera sig för Champions League på sportslig väg.

Jättarna som dominerar Uefas ranking kommer alltså kunna vara säkra på Champions League-spel även om de gör en fiaskosäsong i sin inhemska liga. Så mycket för sportslig rättvisa.

Talade om solidaritet

Så vad sade då fotbollens beskyddare Aleksander Ceferin när formatet godkändes? Nyordningen som kommer innebära att de redan största klubbarna får stämpelkort till turnering, svårare att åka ur den och såväl sportsliga som ekonomiska fördelar genom fler matcher. En nyordning som inte bara kommer säkra gapet till klubbarna under – utan dessutom utöka det – år efter år.

Uefa-presidenten som i veckan stod bredvid fansen på barrikaderna i kampen mot fotbollens girigburkar. Han måste väl ändå ha beklagat sig? Kanske till och med protesterat?

Nej, han slog sig för bröstet och talade om solidaritet.

– Det här utvecklade formatet kommer hålla alla europeiska lags dröm om deltagande i Champions League tack vare resultat på planen vid liv och säkerställa långsiktig lönsamhet, välstånd och tillväxt för alla i europeisk fotboll, inte bara en liten självvald kartell, sa Ceferin.

Dröm är nog ordet att ta fasta på här. Eller utopi.

Spelare har redan beklagat sig över det ökade antalet matcher och frågan är också vad fansen tycker? Vi kan utgå från att de inte var tillfrågade innan och när planerna väl rullades igenom hade de fullt upp på en annan front i kampen mot den kommersialiserade fotbollen.

Sanningen är att Uefa och de tolv storklubbarna fortfarande sitter i samma båt. De har bara varit lite oense om vilken av alla pengaströmmar de ska följa.

Nu seglar de vidare på lugna vatten efter att svallvågorna från fansens protester redan ebbat ut.

Allt samtidigt som supportrarna fortsätter att kasta sina slantar ner pengabrunnen med önskningar om sportslig framgång.

Fakta: Så blir nya Champions League – alla förändringar:

  • Antalet lag utökas från 32 till 36.
  • Gruppspelet skrotas och en rak ligatabell införs.
  • Spelprogrammet lottas efter ett seedningssytem och alla lag spelar sedan tio matcher mot tio olika lag.
  • De åtta bäst placerade lagen i ligan går vidare till slutspel.
  • Lag nio till 24 spelar ett playoff i dubbelmöten om de åtta återstående slutspelsplatserna.
  • Utöver tisdagar och onsdagar ska matcher även spelas på torsdagar för att möjliggöra det utökade spelschemat.
  • Första upplagan blir säsongen 2024/25.

PODD Hejdå, Super League

Aftonbladet Daily med Frida Fagerlund, Sportbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.