Berglund tillbaka i landslagströjan: ”En speciell känsla”

KALMAR. Tillbaka i landslagströjan för första gången sedan 2017.

Det har varit efterlängtat för Emma Berglund att åter få kalla sig själv en A-landslagsspelare.

–Det är som att komma tillbaka till nästan där man slutade, men ändå inte, säger Rosengårdsmittbacken.

När Linda Sembrant och Nilla Fischer försvann från den OS-aktuella listan på svenska fotbollsspelare så öppnade sig chansen till en landslagscomeback för Rosengårdsförsvararen Emma Berglund.

En efterlängtad comeback.

När hon mötte en samlad presskår på Fredriksskans under fredagen så var det med ett stort leende hon gjorde det.

– Superkul. Det är som att komma tillbaka till nästan där man slutade men ändå inte. En speciell känsla. Många spelare man känner sedan tidigare och spelat med sedan tidigare. En bekant känsla, även om det känns att det var ett tag sen, säger Berglund om att vara tillbaka.

”Gått lite upp och ner”

De senaste fyra åren har Berglund, som spelade sin senaste landskamp 2017, fått följa landslagets framfart hemifrån.

– Det har varit speciellt. Det har gått i omgångar från att jag skadade mig och man behövde hantera hela den biten. Då var man inte så sugen på att titta på fotboll och kände lite bitterhet . Till att man så klart håller på sina kompisar och många man har kontakt med som man vill att det ska gå bra för. Så det har varit lite blandat. Men jag har försökt kolla så mycket jag kan.

Julia Zigiotti Olme, Emma Berglund and Stina Blackstenius.
Julia Zigiotti Olme, Emma Berglund and Stina Blackstenius.

Har du alltid haft hoppet uppe om en landslagscomeback?

– Det har gått lite upp och ner om jag ska vara ärlig. Känslan direkt när jag väl kom tillbaka från korsbandsskadan så fanns alltid förhoppningen och målsättningen där. Sen har det hänt saker på vägen. Småskavanker och småskador. Det jag presterat på plan har varit tillräckligt för att kanske åtminstone få chans att visa upp mig. Men det har hänt mycket. Många spelare som tagit stora steg. Det är inget jag tagit för givet att komma tillbaka på gamla meriter.

– Det var först förra året jag kände att jag började komma tillbaka och prestera på planen. Så bra tajming helt enkelt.

”Inte ens spekulerat”

Under det där lyckade fjolåret sprang hon runt med kaptensbindel i ett SM-guldvinnande Kopparbergs/Göteborg (numer BK Häcken).

Och många av hennes lagkamrater då är landslagskamrater nu.

– Det var speciellt även förra året när jag fick följa dem på hemmaplan och se en efter en åka iväg till landslaget. Som lagkapten var man stolt. Kul att se så många ta steget. Och kul att komma hit och få se dem i den här miljön och inte bara höra när de berättar om vad de varit med om eller se dem via tv, säger Berglund.

Att det dessutom är en speciell landslagssamling, den sista innan en OS-trupputtagning, gör det också extra intressant.

Vad tror du om dina chanser att ta en OS-biljett?

– Chanserna... Jag har inte ens spekulerat. Min första tanke när jag väl blev uttagen var att komma hit och få njuta. Är tacksam för att vara här. Är lite kvar i den bubblan. Sen kommer det naturligt att man vill vara med och konkurrera. Men så klart det hade varit häftigt att vara med om ett tredje OS.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.