Selmani: ”Tror jag bröt någons fot, kändes jävligt bra”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

Den målmedvetne stjärnvärvningen Astrit Selmani levererade direkt för Hammarby.

Efteråt var anfallaren nästan lika nöjd med en helt annan ”prestation”.

– Jag tror jag bröt någons fot, det känns jävligt bra, säger Selmani, 23.

För att kunna värva fjolårets skytteligatvåa och poängkung Astrit Selmani från Varbergs Bois fick Hammarbys sportchef Jesper Jansson lufta lädret ordentligt. Nu är Bajens dyraste värvning på plats – och han exploderade direkt i svenska cupen mot AFC Eskilstuna (4-1).

– Första 30 minuterna kändes riktigt bra. Sedan blev vi bekväma efter 2-0, man tror att det ska gå enkelt. Men det var skönt att få göra mål och assist, säger Astrit Selmani som spelade fram till Jeppe Andersens 1-0-mål och gjorde 2-0 själv.

Vad innebär det att du gjorde poäng direkt?

– Jag njuter av det. Fansen har krav på mig att jag ska göra poäng. Gör jag inte poäng kommer jag höra det. Sedan är det enkelt när man spelar med dessa spelare. De flesta mål kommer serveras framme vid straffområdeslinjen, säger Astrit Selmani.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Oväntade svaret på frågan

På frågan hur det kändes ”rent prestationsmässigt” gav anfallaren ett överraskande svar:

– Jag tror jag bröt någons fot, så det känns jävligt bra, säger Selmani med glimten i ögat.

Vad sa du att du gjorde? Bröt du någons fot?

– Det kändes så. Det lät som fan när jag kapade någon. Du vet, jag lägger massa jobb på försvarsarbetet. Jag är inte den lata anfallaren, säger Astrit Selmani.

Selmanis stämma ekade inne på Tele 2 Arena när han drev på sina lagkamrater att jobba hårdare i presspelet.

– Men jag står inte bara och skriker. Jag visar med exempel, då har jag rätt att kräva att andra ska springa också, säger Selmani.

Inte sedan Henkes dagar

Sedan lägger han till något som knappast hörts från en anfallare sedan Henke Larssons dagar:

– Fotboll är först och främst en löpsort. Sedan kan vi börja spela fotboll efter det.

Är det lika roligt att göra en brytning som att göra mål?

– En fin tackling är jävligt fin, det kan jag säga (skratt). Mål är det man vill ha, men tacklingar kan vara fina också.

Ifjol kom Astrit Selmani tvåa i skytteligan på 15 mål för nykomlingen Varbergs Bois. Endast IFK Norrköpings Christoffer ”Totte” Nyman gjorde fler (18 mål).

”Jag vill vinna den!”

I år siktar Selmani ännu högre.

Vem vinner skytteligan 2021?

– Jag hoppas det blir någon i mitt lag, säger han.

Du?

– Ja ja. Det är inget jag sticker under stol med. Alla forwards vill vinna skytteligan. Det tråkiga svaret är att det kvittar, men det svaret kommer inte jag att ge. Jag vill vinna den! säger Astrit Selmani.

Han tycker att Hammarby-tränaren Stefan Billborns nya taktik med tre anfallare framför ett tremannamittfält med spetsen riktad mot fyrbacklinjen redan sitter bra.

– Jag gör jobbet som krävs däruppe så att de bakom får lugn och ro när de väl får bollen. Sedan ska jag hålla mig i boxen. I boxen har jag två man på mig hela tiden. Då får (Gustav) Ludwigson och (Akinkunmi) Amoo sina ytor. Kan vi fortsätta med det kommer vi bli jävligt bra.

Vad säger du om Amoo, det är en riktig dribbler?

– Du ska se honom på träningarna, han är fantastisk…, säger Selmani och fortsätter:

– Sedan ska han förstå att han måste jobba hemåt också, men så länge han är där uppe och gör sina grejer offensivt kan jag täcka upp för honom.

”Kan inte släppa in mål varje match”

En sak var Astrit Selmani inte nöjd med trots storsegern mot AFC:

– Vi måste bli mer stabila bakåt. Vi kan inte släppa in mål varje match, säger han apropå att Bajen släppte in hela 47 mål i fjol.

Eftersom Hammarby slutade åtta förra säsongen missade de första chansen att få kvalspela till Europa i höst. Nu har Bajen en andra chans genom att vinna svenska cupen.

– Jag tänker på det hela tiden. Det är en titel. Vi måste vinna sex matcher för att ta oss till Europa. Bättre möjlighet får man inte, säger Astrit Selmani.

Tuffaste utmanare i gruppspelet är lokalrivalen AIK som väntar i tredje gruppspelsmatchen.

Hur mycket längtar du till derbyt mot AIK?

”Först Oskarshamn, sedan AIK”

– Just nu längtar jag till Oskarshamn borta. En match i taget. Annars kan man åka på en smäll. Jag vet hur det är att spela i division ett och möta allsvenska lag. De har inget att förlora, säger Astrit Selmani.

Som nyinflyttad i Sveriges huvudstad från den lilla västkustpärlan Varberg har Astrit Selmani redan upptäckt vissa fördelar.

– Jag trivs bra. Fin stad. Jag har alla möjligheter här. Det är lite större än Varberg, fler restauranger att äta på, säger Astrit Selmani med ett skratt.

Nä, det är ingen tvekan om att Hammarbys stjärnförvärv är en målmedveten karaktär: Astrit Selmani har mål i mun, han gör mål på plan och han har siktet inställt på bättre mål mat än de som serveras i Varberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.