Han är hetaste svenske anfallaren i Europa

”Har inte känts så här bra sedan jag var i MFF”

avJohan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Marcus Ericsson
Kiese Thelin.

Han har gjort fler mål än alla landslagsaktuella anfallare tillsammans.

Nu hoppas Isaac Kiese Thelin på en plats i startelvan i playoff.

– Jag känner mig redo och är i bra form, säger 25-åringen.

Isaac Kiese Thelins lott i landslagslivet har de senaste åren varit att hoppa in mitt under samlingen som ersättare för någon spelare som blivit skadad eller ska bli pappa.

Men när Janne Andersson på onsdagen presenterar truppen till playoffmatcherna mot Italien borde anfallaren vara given.

För Kiese Thelin är definitivt vår hetaste landslagsanfallare just nu. Han har gjort åtta mål på åtta ligamatcher för sitt Waasland-Beveren i Belgien. Det är fler än vad övriga, aktuella landslagsanfallare åstadkommit tillsammans i sina ligor i höst (se faktarutan nedan). Så leder 25-åringen också skytteligan i Belgien – och poängligan då han stått för tre assist dessutom.

– Jag spelar i ett lag som skapar mycket målchanser och det är jag som spelar anfallare. Jag har fått stort förtroende från tränaren och är skadefri. Det är skönt att det rullar på, säger anfallaren når honom när han är på väg att se en biofilm.

– Fransk film. Jag vet inte vad den heter.

Bästa formen på tre år

Guldhjälten från U21-EM 2015 säger att han inte varit i en sådan här form sedan han spelade i Malmö FF. Det var hösten 2014, alltså för tre år sedan.

– Då visste jag också i veckorna att jag skulle få starta nästa match. Då kan man förbereda sig på ett helt annat sätt mentalt. Det var på tiden att det kändes så här igen.

Foto: AFP BELGA
Kiese Thelin i Belgien.

Efter succén i Malmö med allsvenskt guld och Champions League-spel såldes Kiese Thelin till franska Bordeaux i januari 2015. Han fick stort förtroende under våren men skador och uteblivna mål gjorde att han tappade sin plats och kom allt längre från startelvan.

I januari i år lånades han ut till Anderlecht i Belgien, där det blev många inhopp på våren.

”Moget beslut”

Anderlecht köpte loss Kiese Thelin i somras men han lånades nästan omedelbart ut till Waasland-Beveren, där han nu startat åtta ligamatcher, vilket är lika många som han startade under två hela säsonger i Bordeaux och Anderlecht.

– Anderlecht är Belgiens största klubb och skulle spela Champions League och allt. Men i valet mellan att starta matcher eller hoppa in ville jag hellre starta. Jag tog ett moget beslut och det har gått bra hittills.

Och så har du visat att det går att lyckas som svensk i den belgiska ligan?

– Precis. När min agent sa att Anderlecht var intresserat så var det klart att det kom upp i huvudet att många svenskar haft det tufft här. Men vi brydde oss inte om det och kom fram till att alla svenska spelare inte är likadana. Vissa passar här, andra gör det inte.

– Det var bra att jag hade varit i Frankrike. Det var en fysisk liga och den belgiska ligan är mer fysisk än man tror. Kommer man hit från allsvenskan och tror att det är som i Holland är man nog illa ute. Det smäller på bra här.

”Pressen är på Italien”

När Christoffer Nyman var skadad och Samuel Armenteros inte hade övertygat på samlingen före fick Kiese Thelin plats i truppen från början till den förra VM-kvalsamlingen.

Är du säker på en plats nu?

– Säker kan man aldrig vara. Men jag var med i förra och har fortsatt i bra form sedan dess (fem mål) så jag tror nog att jag är med, absolut.

Kiese Thelin har hoppat in i de tre senaste kvalmatcherna.

Nu drömmer han om en plats i startelvan i playoffmatcherna mot Italien.

– Janne har inte ens tagit ut truppen ännu. Men om det är så att han vill att jag ska starta så varför inte? Jag känner mig redo och är i bra form. Det beror på motstånd och vilken matchbild han vill ha. Det är Janne som är chefen.

Hur ser du på era chanser mot Italien?

– Italien är favoriter. Pressen är på dem och det passar oss bra att vara underdog. Vi ska fortsätta som vi gjort och göra det som ett lag. Det finns alla möjligheter.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
Så spelas playoffmatcherna till VM 00:16
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM