Beslutat: Malmö FF bildar eget damlag – i division fyra

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN

Malmö FF är den senaste storklubben som beslutat sig för att starta ett damlag.

Vid ett extrainsatta årsmöte med hela 970 personer på plats röstade medlemmarna mot styrelsens förslag och nej till ett samgående med LB07.

Malmö FF ska i stället starta ett eget damlag som börjar från grunden, i division fyra.

1970 bildades Malmö FF:s damfotbollssektion som 2007 övergick i fristående föreningen Ldb FC Malmö och sedan 2013 är FC Rosengård.

Beslutet att släppa damsektionen har tidigare Malmö FF-ordföranden Hans Cavalli Björkman i podden Blått Snack kallat ”det i särklass dummaste beslutet i MFF:s historia”.

Men nu har det blivit dags för mesta mästarna på herrsidan att återigen starta en egen damverksamhet.

Vid ett extra och mycket välbesökt årsmöte under tisdagskvällen på Restaurang 1910 på Stadion i Malmö röstade först en mycket stor majoritet av de 1 405 röstberättigade (970 personer var närvarande resten representerades via fullmakter) ett rungande ja till att starta ett damlag i Malmö FF.

Kring MFF-styrelsens förslag nummer två blev det en större och längre debatt.

Nobbade styrelsens förslag

Styrelsens förslag var att Malmö FF skulle gå samman med LB07 för att Limhamn Bunkeflos dam- och ungdomslag skulle gå över till MFF och ett samarbetsavtal tecknas med LB07:s kvarvarande herrlag.

LB07:s damlag slutade i år näst sist i allsvenskan och återfinns nästa säsong i elitettan. Genom ett samgående skulle MFF snabbt få ett A-lag på damsidan högt upp i seriepyramiden.

En medlem argumenterade mot ”genvägen” genom att konstatera: ”Malmö FF har funnits i 110 år och har aldrig fuskat sig till någonting”.

Ytterligare flera medlemmar höll brandtal för att Malmö FF skulle starta ett helt eget damlag som inleder verksamheten från grunden, det vill säga i division fyra, och möttes av applåder på det extra årsmötet.

Röstade nej

Styrelseförslaget om ett samgående med LB07 gick till sluten omröstning och där röstade medlemmarna i klar majoritet ett tydligt nej till ett samgående vilket innebär att Malmö FF i stället kommer starta ett damlag i division fyra.

Närmare 1 100 av de 1 400 rösterna sa nej till ett samgående med LB07.

– Det viktigaste för Malmö FF var att få tillbaka damfotbollen. Därför är det glädjande att medlemmarna har fattat det här beslutet. Även om vi har en längre väg att vandra för att nå elitnivå, kommer vi att fortsätta mot samma mål och vision som för vårt herrlag, säger Malmö FF:s ordförande Anders Pålsson i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet efter det avslutade extra årsmötet skriver klubben att ambitionen är att det nya damlaget ska vara aktivt redan 2020.

Malmö FF ska även starta en flickverksamhet. 

Ska bli bäst i Sverige

– Nu påbörjar vi en ny fantastisk resa med målsättningen att bli bäst i Sverige även på damsidan. Vi har redan Sveriges bästa ungdomsverksamhet för pojkar. Med all den kompetens som finns där har vi en stark grund att stå på när vi nu siktar på att bli lika bra på flicksidan.

– Tankearbetet har redan börjat och det första konkreta mötet sker i morgon bitti (läs onsdag), säger Malmö FF:s VD Niclas Carlnén.

Tidigare i år har även IFK Göteborg, Elfsborg och Falkenberg beslutat om att starta damlag. Storklubbarna Djurgården, AIK och Hammarby har redan etablerade damsatsningar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM