Publicerad:
Uppdaterad:

Domarbasen bortkopplad från utredningen

Av: Emil Eiman Roslund, Gustaf Ränkeskog

Publicerad:
Uppdaterad:
Stefan Johannesson
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Stefan Johannesson

Domarchefen Stefan Johannesson plockas bort från utredningen kring domare Martin Strömbergssons rasistiska uttalande till ÖFK-målvakten Aly Keita.

– Höna av en fjäder, säger Johannesson till Sportbladet.

Beslutet att plocka bort Johannesson från utredningen kommer efter Expressens uppgifter om ett internt mejl från domarchefen.

I mejlet skriver Johannesson att domarna inte ska tala med media och att visa sitt stöd för den avstängde domaren Martin Strömbergsson.

”Inte längre med”

Om petningen beror på mejlet har Johannesson inga kommentarer på.

– Jag kan inte säga något om hur det går i processen kring utredningen för jag är inte längre med i den, säger han till Fotbolldirekt.

När Sportbladet når Johannesson anser han att begreppet petning är överdrivet.

– Det är en höna av en fjäder. Alltså initialt så jag var jag med i utredningen, jag var med för att besvara frågorna de (SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette som håller i utredningen) hade. Det är inga konstigheter, det är bättre att ni pratar med Andreas (Jansson, kommunikationschef på SvFF), säger Johannesson till Sportbladet.

Stefan Johannesson menar att det är en höna av en fjäder att han inte är med i utredningen längre. Hur ser du på det?

– Det är inte helt fel, det är inget konstigt med det. Initialt när vi gick igenom hur vi skulle hantera fallet var han givetvis med. Men under utredningen när det handlar om att samla information är han det inte. Där är det bara Anders Hübinette, säger Svenska fotbollförbundets kommunikationschef Andreas Jansson.

Mejlet han uppges ha skickat – hur har det påverkat Johannessons anseende?

– Inte alls, att vilja kommunicera med sina kollegor och försöka ge sin syn på läget är naturligt. Han ville på ett mänskligt plan ge stöd till sin kollega, samtidigt som han var tydlig med att det Strömbergson uttryckt var oacceptabelt.

Hur går det med utredningen mot Martin Strömbergsson?

– Den beräknas att vara klar om inte allt för lång tid. Sedan när vi ska bedöma det som kommit fram i utredningen kommer Stefan Johannesson vara delaktig igen i egenskap av domarchef.

Domare Martin Strömbergsson är avstängd tills vidare. Det efter att Östersunds målvakt Aly Keita vittnat om rasism i samband med en allsvensk match i fjol, då Strömbergsson ska ha sagt ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad: