AIK

”Har gjort våra supportrar lite oroliga”

Henok Goitom om AIK:s tunga start

Av: 

Anton Johansson

FOTBOLL

Några toppar, men också en hel del djupa dalar.

Det har inte varit någon lätt allsvensk inledning för AIK.

– Jag kan förstå att de som tittar på oss känner att det står still, säger lagkaptenen Henok Goitom.

Det såg onekligen spännande ut på förhand när ett nytt AIK – yngre och offensivare – sparkade igång allsvenskan.

Visst har det varit några starka resultat: 2–0 i premiären mot Örebro, 2–0 i derbyt mot Hammarby och en sånär seger mot Malmö FF. Men i dagsläget har AIK fyra raka seriematcher utan seger.

– Poängen och spelet har hackat vilket har gjort våra supportrar lite oroliga, vilket vi alla har full förståelse för. Men samtidigt är vi i en situation där vi inte bara kan komma med bortförklaringar. Vi har en match i morgon mot Sirius och då måste vi släppa bortförklaringarna och tänka på hur vi kan såra dem. Det är det enda sättet att gå framåt, säger Henok Goitom.

Henok Goitom.

”Hoppas vi aldrig kommer dit”

AIK ligger på elfte plats i tabellen med åtta poäng på sju matcher. Högre upp i tabellen, närmare bestämt nio poäng upp huserar obesegrade serieledaren IFK Norrköping.

35-årige Goitom är inne på sin åttonde säsong i klubben och har varit med om säsongsinledningar av det bättre slaget och av det sämre. Han vet också att AIK behöver hitta ett vinnande koncept för att inte säsongen ska rinna iväg, men än är det inte så pass kritiskt att kniven är stenhårt pressad mot strupen.

– Vi har ju varit med några år. Det är inte så att vi inte har erfarenhet, både vi spelare och människor i klubben. Skulle vi hamna i en sådan situation har vi så pass mycket erfarenhet att vi i god tid tar de åtgärder som behöver göras på planen. Men jag tror inte att vi är där än och förhoppningsvis kommer vi aldrig dit, säger han.

”Vi vill och försöker”

Bortsett från resultaten har AIK:s säsong handlat mycket om det taktiska. Försvaret är man mot man-inriktat och det har pratats om ett offensivare AIK. Men chanser har inte direkt skapats i överflöd och senast blev det 0–2 borta mot jumbon Helsingborg.

Känner du som spelare att ni tar steg framåt i det taktiska?

– Det känns väl lite grann som att vi vill och försöker gå framåt men att kanske matchbilderna inte gjort det. Vi har försökt vända på det för att ta oss framåt och sen på det så har vi inte tid att träna på någonting annat än det vi har tränat på. Men det går inte heller att göra för stora förändringar. Vi har försökt göra små förändringar hela tiden och man hoppas liksom att nu i de här matcherna som kommer att de små justeringarna vi har gjort gör att det kan bli någon ketchupeffekt och att det helt plötsligt släpper helt och hållet. Men det kan man liksom inte förutse nu utan man måste vänta och se om det blir bättre, säger Goitom och fortsätter:

– Men jag kan förstå att de som tittar på oss känner att det står still och det har jag full förståelse men det är ingenting som står still utan vi vill ta steg framåt. Vi – spelare och ledare – försöker att hitta en lösning.

AIK spelar hemma mot Sirius på onsdag 19.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

AIK:s profiler: Det är problemet

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

AIK

Henok Goitom

Allsvenskan i fotboll

Fotboll