Mejla

Petra Thorén

Thorén: VM-spelarna var mentalt i Frankrike

FOTBOLL

LINKÖPING. På fredag samlas svenska landslaget för VM-uppladdning.

Det finns ett jobb att göra anfallsmässigt.

Linköpings offensiva besättning var tämligen blek i ett det mållösa toppenmötet med Rosengård.

VM-febern stiger och strax före avspark i Linköping på måndag kväll var den på smältpunkten. Solen skapade tropisk värme och det var lätt att låta sinne och själ teleporteras till en het sommardag i Nice.

Det vimlade dessutom av VM-spelare på plats i Linköping.

Sex svenska VM-spelare från start: Kosovare Asllani, Stina Blackstenius, Lina Hurtig, Mimmi Larsson i Linköping och Caroline Seger samt Zecira Musovic i Rosengård.

Stjärnfyllt på planen

Dessutom försvarsspelaren Nathalie Björn på Rosengårds bänk och som det inte var nog gled landslagsbacken Nilla Fischer, Linköpings spelare efter VM, in ståndsmässigt och levererade matchbollen.

Och frågan var om inte merparten av de blivande VM-spelarna – undantaget blågults lagkapten Caroline Seger – så länge solen nådde konstgräset också mentalt var i Frankrike.

Linköping kom till matchen med en tydlig plan. Låg press från Stina Blackstenius och Kosovare Asllani, försök att säcka in högerbacken Hailie Mace i hopp om att vinna boll och i omställningslägen hitta Stina Blackstenius i ytor kring Malin Levenstad.

Det gick sådär.

Blackstenius och Asllani.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Den låga pressen innebar att Rosengård fick initiativet och enkelt kunde spela sig förbi den obefintliga pressen och när kantspelarna som Mimmi Larsson klev på var det försent och utan medspelare som täckte ytor bakom.

Linköping var ett lätt byte för Rosengård i första halvlek.

Rosengård kom ut med en 4-3-3-uppställning med Johanna Rytting Kaneryd, Lisa-Marie Utland och Hanna Bennison offensivt. Men det var främst Caroline Seger och Sanne Troelsgaard som satte prägel på matchen. Spelskickliga i både huvud och fötter tog de sitt lag i hand och vandrade framåt i planen.

Rosengård hade fem avslut på mål i första halvlek, Linköping noll.

En fin, men resultatlös djupledslöpning av Stina Blackstenius och Kosovare Asllani och Mimmi Larsson i ett piggt samarbete var i stort sett vad Linköping erbjöd de 2 384 som kommit för att se toppmatchen.

Storpubliken fick se blek match

Aningen ändrade utgångspositioner i andra halvlek innebar att hemmalaget skapade ett par möjligheter att rubba Rosengård.

Men varken Kosovare Asllani, Stina Blackstenius eller Mimmi Larsson kom till sin rätt. Lina Hurtig växte in i matchen, men frågorna kring Kosovare Asllanis form - eller ska vi säga roll i Linköpings offensiv – växer. Ett mål hittills i år och flera tveksamma beslut mot Rosengård.

Som i den 48:e minuten när Frida Leonardsen Maanum hittade Stina Blackstenius i djupet och laget kunde flytta upp. Mittfältaren fick chansen igen och slog en fin passning mot bortre där Kosovare Asllani nickade bort inlägget istället för att släppa den till Mimmi Larsson som kom bakom ryggen i fart.

Eller som några minuter senare när Frida Leonardsen Maanum stack en fin boll i djupet till Kosovare Asllani som inte kunde förvalta chansen.

Eller i den 54:e när samma spelare vann en duell och lyfte bollen högt över.

Asllani nyckelspelare i VM.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Landslagets ledning har en utmaning att få igång Kosovare Asllani till VM-premiären. Hon är en nyckel i det spel som blågult vill spela med ett större bollinnehav. Men det finns förstås bara möjligheter för en rutinerad spelare som trivs bäst i den fria roll hon får under Peter Gerhardsson. I Linköping hittar medspelarna sällan ”Kosse” rättvänd, hon säger själv att det är en utmaning då hon sällan får bollen i spelyta två, där hon trivs bäst. Utmaningen är sannolikt större för Linköping än för det svenska landslaget.

Linköpingsstjärnan får nu gå in i en VM-samling och släppa fokus på annat som funnits runtomkring.

En lättnad finns säkert även hos de andra spelarna.

Oavgjort i toppmötet, en vårsäsong med byggstenar att ta med sig och framförallt inga skador mot VM.

Det känns ändå nice.

Inte minst för Kopparbergs Göteborg, som ligger kvar som etta i tabellen efter det mållösa toppmötet.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Av: 

Petra Thorén

Publisert:

LÄS VIDARE

Göteborg ”vårmästare” – efter mållöst toppmöte

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll

Malin Levenstad

Kosovare Asllani

Caroline Seger

Peter Gerhardsson