Rankning: 15 bästa i superettan

Publicerad:

FOTBOLL

En tredjedel av serien har avverkats.

Hög tid för en lista, alltså.

Här de 15 bästa spelarna såhär långt:

15. KRISTIAN ANDERSEN, BRAGE

Minilirare som det är lätt att tycka om. Teknik och spelförståelse som få andra i serien. Toppar assistligan med fem målgivande passningar. Ruggig precision i sin högerfot och därför ett vasst vapen i samband med offensiva fasta. Aningen ojämn dock.

14. JOSEPH CEESAY, DALKURD

Lite samma som med Gravius, alltså man förstår varför Djurgården väljer att skicka ut honom på lån i stället för att casha in på honom. Rapp och tekniskt skicklig ytter som med stor framgång utmanar seriens vänsterbackar. Tar dessutom sitt defensiva ansvar.

13. CARL JOHANSSON, ÖSTER

Den ende i laget som har tagit påtaglig utveckling denna säsong. Kvick, tekniskt skicklig och kreativ. Toppar lagets interna poängliga och med lite bättre omgivning hade han absolut varit med och fightats på allvar om segern i poängligan.

12. RASMUS ALM, DEGERFORS

Råmaterialet är hur spännande som helst. Ruskigt speedig och klarar dessutom av att hålla farten över längre sträckor. Därtill tekniskt skicklig. Möjligen aningen ojämn och borde kunna producera lite fler poäng.

11. NETABAY GIRMAI, VARBERG

Tog serien med storm redan i fjol och har växlat upp ytterligare ett snäpp denna säsong. Bois tränare, Joakim Persson, säger att det inte finns en bättre spelare i landet i spelet utan boll. Jag kan bara lägga till att han är rätt skaplig med boll också.

10. EDIN HAMIDOVIC, J-SÖDRA

Well, konkurrensen är hård, men det här är kanske seriens smartaste forward. Varken stor eller stark och heller inte blixtrande snabb, men har en enastående förmåga att ta sig fram i den tätaste av trafik. Inte hundraprocentig i avsluten, men det närmar sig.

9. SIMON JOHANSSON, VÄSTERÅS

Central mittfältare som opererar över stora ytor på planen och som både har väl utvecklad spelförståelse och ett riktigt bra tillslag. Dessutom kraftfull. Med vissa spelare är det så att man anar att de skulle växa ytterligare i ännu bättre miljö, och det här är en sån spelare.

8. ROBIN BOOK, VARBERG

En av de stora, positiva överraskningarna såhär långt. Kvick, rörlig och kreativ tia som inte drar sig för att göra de här många gånger tunga och resultatlösa, men för laget så viktiga djupledslöpningarna in bakom motståndarnas backlinje. Poängspelare av rang.

7. JACOB BERGSTRÖM, MJÄLLBY

Ytterligare en spelare man knappt hade hört talas om så sent som för ett halvår sen, men som redan gjort stort avtryck. Gammeldags centertyp, en sån som alltid gjorde braksuccé i Buster; stor, stark, snabb och helt respektlös. Kan göra mål med båda fötterna och huvudet.

6. CRISTOS GRAVIUS, DEGERFORS

Man fattar varför AIK väljer att låna ut honom och inte sälja honom. Tar kliv hela tiden, håller hög, jämn nivå och ger laget det där lilla extra via ett excellent passningsspel. Vass vänsterfot, det visste vi, men nu med mer power och självklarhet i sitt spel.

5. JASEN KHAYAT, NORRBY

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Estetiskt tilltalande spelare. Kvick och löpstark, tekniskt skicklig med finfin spelförståelse. Bombar på upp och ner längs sin vänsterkant i 90 minuter plus stopptid – och gör massor av nytta. Skulle utan minsta tvivel färga i allsvenskan.

4. JOAKIM LINDNER, VARBERG

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Som defensiv mittfältare inte mer än högst ordinär, men nu nedflyttad i backlinjen och där direkt magnifik hittills. Både positionssäker och bolltrygg och dessutom svårslagen i duellspelet, oavsett om det äger rum längs marken eller i luften. Enorm plusvariant, kort och gott.

3. ANTON FAGERSTRÖM, VÄSTERÅS

Foto: ANDERS FORNGREN / BILDBYRÅN

Gillar både Mergim Krasniqi i Norrby och Marko Johansson i Gais, men det här är i mina ögon seriens bäste keeper hittills. En matchvinnartyp med fin spelförståelse och blixtrande reflexer. Bäst av allt: tavlorna går att räkna på ena handens tumme.

2. ASTRIT SELJMANI, VARBERG

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Seriens särklassiga skräll. Levererar frekvent och toppar skytteligan överlägset med nio fullträffar. Sylvass i motståndarboxen, men det stannar inte där – jobbar dessutom knallhårt från avspark till slutsignal i match efter match och förtjänar därför framgångarna lite extra.

1. GUSTAV LUDWIGSON, ÖRGRYTE

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Kanske seriens bäste spelare hittills. Lite hela paketet eftersom han utvecklat både teknik och beslutsfattande. Snittat nästan en poäng per match. Extra intressant eftersom han verkar lika bekväm på kanten som centralt. Duger på nästa nivå, tveklöst.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.