Från VM:s sämsta siffra – till fullsatt

Storpublik väntas mellan Sverige och USA

avFrida Fagerlund

DEAUVILLE. Från mästerskapets sämsta publiksiffra – till en av de bästa.

När Sverige möter USA väntas Stade Océane vara fullsatt.

– Det är skithäftigt, det ser jag verkligen fram emot, säger lagkaptenen Caroline Seger.

En miljon sålda biljetter och en miljard tv-tittare världen över. Så löd Fifas målsättning inför VM i Frankrike.

Presidenten Gianni Infantino var övertygad om att mästerskapet skulle bli en succé och meddelade att 20 matcher redan var slutsålda.

– Många är nyfikna nu och hör om damfotboll och vill se sitt landslag spela, sa Infantino till Sportbladet i samband med Fifa-kongressen i Paris för några veckor sedan.

– Och den här gången kommer de att säga ”wow”, detta VM kommer att ha en wow-effekt. Mästerskapet kommer att förändra hur världen ser på damfotboll.

Sverige–Thailand lockade färst

Något publikrekord ser det dock inte ut att bli. VM i Kanada 2015 lockade 1.353.506 åskådare och än så länge har omkring 980.000 biljetter sålts till matcherna i Frankrike (en siffra som pendlar en del beroende på källa).

Det råder också delade meningar huruvida årets mästerskap är en så stor framgång som Fifa vill ge sken av. På förhand nämndes derbyt mellan England och Skottland som en potentiell publikfest. I slutändan tog sig endast 13.188 åskådare till Allianz Riviera i Nice, med en kapacitet på 35.100.

Långt innan matchen spelades hade BBC rapporterat att det engelska och skotska fotbollsförbundet hade sålt 1.300 respektive 725 biljetter. Det innebar att Fifa behövde locka 21.652 andra fotbollsentusiaster för att fylla upp arenan, något som alltså misslyckades.

Ett värre exempel är Sverige–Thailand som spelades på samma arena. Publiksiffran, 9.354, är hittills den lägsta i mästerskapet om än 2.207 åskådare bättre än motsvarande siffra i Kanada för fyra år sedan.

– Vi visste om det egentligen, att det inte är en match som lockar, sa Caroline Seger efter 5–1-vinsten.

– Sen har södra Frankrike en tendens av att inte vara jättefotbollsälskare heller. Så det var liksom inget konstigt när vi gick ut här egentligen.

Väntas bli fullt

Annat blir det i gruppfinalen mot USA i Le Havre. Stade Océane, med plats för omkring 25.000 åskådare, ska enligt Fifa bli fullsatt.

– Det är skithäftigt, det ser jag verkligen fram emot, säger Caroline Seger.

Å andra sidan erkände Fifa för nyhetsbyrån AP förra veckan att påståendet att 20 av 52 matcher redan var utsålda (USA–Sverige inkluderat) inte riktigt stämde. De fyra inledande dagarna av mästerskapet var det endast lapp på luckan i två av nio möten. Dels Frankrikes öppningsmatch samt Brasilien mot Jamaica i Grenoble.

När Sportbladet hör runt i Le Havre finns det fortfarande biljetter kvar till rabatterade priser. Men det svenska följet blir oavsett långt större än tidigare under mästerskapet.

Lagen är visserligen redan klara för åttondelsfinal, men det blir första riktiga testet för båda.

– Det är det som känns bra, att vi får en sådan match innan vi går in i slutspelet, att verkligen få sättas på prov ordentligt. Vi har ju sett vad deras forwards kan göra, säger Magdalena Eriksson.