Situationen som har satt Jansson i kylan

Uppgifter till Sportbladet: Kan lämna Leeds

avPatrik Brenning

Pontus Jansson är enligt uppgifter i brittisk press portad från klubbens träningsanläggning.

Enligt källor till Sportbladet är 28-åringens framtid i klubben mycket osäker till följd av en minst sagt snårig ekonomisk situation.

Pontus Jansson har öppet talat om sin dröm att lyfta Leeds till Premier League och var den här säsongen på god väg innan lagets formdipp på våren kostade dem chansen. Trots det, och att svensken blivit något av en ikon bland fansen, är 28-åringens framtid i klubben nu osäker.

Enligt brittiska uppgifter är Jansson tillsagd att hålla sig borta från Leeds träningsanläggning till den 12 juli, dagen innan laget ska åka på träningsläger till Australien. Anledningen påstås vara en dispyt med tränaren Marcelo Bielsa som ska ha lett till att Jansson nu vill lämna klubben.

Fått förlängd semester

Sportbladet har inte kunnat få uppgiften bekräftad men klart är att Jansson fått en förlängd semester. Anledningen ska bland annat vara det sena landslagsspelet med Sverige i EM-kvalet.

Enligt Sportbladets uppgifter vill Leeds också sälja Jansson då de är i behov av att balansera ekonomin för att möta ligans finansiella regelverk. Klubben har redan kommit överens med Tottenham om att sälja 18-årige talangen Jack Clarke för vad som påstås vara motsvarande 118 miljoner kronor men sedan omedelbart låna tillbaka honom. Leeds kan även tvingas släppa 23-årige Kalvin Phillips som jagas av Aston Villa.

Foto: Pontus Orre/Aftonbladet

Ingen affär nära

Jansson har, vid sidan av ynglingarna, identifierats som en av relativt få spelare Leeds faktiskt kan tjäna några pengar på och därför har mittbacken också hamnat på listan över tänkbara försäljningar. Sheffield United och Fulham påstås enligt brittisk press ha visat intresse men enligt Sportbladets källor är ingen affär i dagsläget nära.

Leeds ägare Andrea Radrizzani för också fortsatt diskussioner med Qatar Sports Investment, som bland annat äger franska Paris Saint-Germain, om en investering i klubben. Något som också hade kunnat få ordning på Leeds ekonomi.

Den engelska klubben visade förra räkenskapsåret ett minusresultat på omkring 240 miljoner kronor, men lyckades då rädda sig under den tillåtna gränsen på motsvarande 153 miljoner genom försäljningar för drygt 210 miljoner kronor.

Klubben satsade sedan stora pengar för att nå Premier League den gångna säsongen men efter att satsningen misslyckats måste böckerna nu balanseras.

ARTIKELN HANDLAR OM