Snart klartecken för seniormatcher – utan publik

Förbudet mot seniormatcher inom fotbollen kommer sannolikt lyftas inom kort.

Det innebär tävlingspremiär i juni – men utan publik.

– Åskådare är inte rimligt inom en överskådlig framtid, säger Sverker Nilsson i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté.

Om inget dramatiskt inträffar som påverkar coronavirusets smittbekämpning så blir seniormatcher åter tillåtna inom ett par veckor.

– Det kommer spelas träningsmatcher innan Svenska Cupen börjar. Sedan om de första kommer om en vecka eller två, det får vi se. Jag gissar att vi spelar träningsmatcher i mitten av maj senast, säger Sverker Nilsson, läkare hos allsvenska Falkenbergs FF och specialist i allmänmedicin.

SvFF:s medicinska kommitté, där Nilsson och tio andra lagläkare ingår, ska arbeta fram ett protokoll över hur man ska kunna genomföra tävlingsmatcher – ett dokument som sedan ska godkännas av Folkhälsomyndigheten.

Troligt med tävlingspremiär 1 juni

Kommittén hade ett telefonmöte i veckan och har ett nytt möte inom kort för att inom en vecka, tio dagar bli färdiga med protokollet.

Ni har fått signaler från Folkhälsomyndigheten att seniormatcher kommer tillåtas relativt snart?

– Vi har inte fått ett nej på det i alla fall. Men sedan kan varken Folkhälsomyndigheten, jag eller du garantera något eller svara på hur det ser ut om en eller två veckor, säger Sverker Nilsson.

Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och SvFF har redan slagit fast att ambitionen är att inleda tävlingssäsongen med kvartsfinaler i Svenska Cupen 1 juni och herrallsvensk premiär 14 juni.

Det scenariot kommer allt närmare. 

Målsättningen är att även Superettan ska komma igång ungefär samtidigt, erfar Sportbladet.

– Vi har haft ett möte med Folkhälsomyndigheten. Vi vet hur de tänker och de känner till våra tankar, säger Sverker Nilsson.

På damsidan ställdes resten av Svensk Cupen in eftersom även gruppspelet återstod. Ambitionen är att damallsvenskan kommer i gång i mitten av juni.

Svensk fotboll kommer, om Folkhälsomyndigheten godkänner protokollet som det jobbas på, sannolikt inte ha en uppsjö av regler motsvarande vad som föreslagits i flera utländska ligor.

– Grunden för att kunna spela matcher är väldigt enkel: spelare som har feber och är infekterade ska inte vara med överhuvud taget. Genom åren kan det ha slunkit igenom att någon förkyld har spelat, men det kommer vara nolltolerans för det.

– Lagläkarens uppgift blir att garantera att alla spelare som kommer till matchen är friska, säger Nilsson. Klubbläkaren får ett större ansvar än tidigare.

Handtvätt och inga handskakningar

– Det blir inte några handskakningar mellan spelare och funktionärer och övriga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten måste följas, säger Mats Börjesson, medlem i SvFF:s medicinska kommitté, läkare för damlandslaget, Gais och professor i idrottsfysiologi.

Spelarna ska tvätta händerna före match, i paus och efteråt.

En hälsokontroll av spelarna görs innan seriespelet inleds men det kommer inte genomföras omfattande tester av spelarna.

– Vi har inte resurserna som i utländska storklubbar där man tar prover på spelarna titt som tätt, säger Sverker Nilsson.  Alla tester fyller inte heller någon funktion eller är nödvändiga.

En viktig beståndsdel kommer med all sannolikhet inte finnas på arenorna – publiken.

– Som det ser ut nu är det inte möjligt. Ska det bli aktuellt så måste Folkhälsomyndigheten förändra rekommendationen med mötesförbudet om 50 människor rejält, säger Mats Börjesson.

– Publik är inte rimligt inom en överskådlig framtid, säger Sverker Nilsson.

Vad innebär ”överskådlig framtid”?

– Det kan ingen svara på. Bedömningar påverkas dag för dag, vecka för vecka. Den svenska strategin har fungerat bra.

Fotnot: Sportbladet har även sökt SvFF:s förbundsläkare Joakim Törn för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.