Fotboll

”Han har redan rånat alla era PL-klubbar”

Newcastles potentiella ägare anklagas för att ha blåst Premier League

Av: 

Patrik Brenning

USA:s president Donald Trump och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.

FOTBOLL

Newcastle United förväntas inom de kommande veckorna bli uppköpt av Saudiarabiens statliga investeringsfond.

Nu vädjar tv-bolaget BeIN Sports till ligan att stoppa affären.

”Vår vädjan är helt baserad på Saudiarabiens stöld av era och era medlemsklubbars immateriella rättigheter, skriver tv-bolaget enligt New York Times.

Saudiarabien är det enda landet i världen där befolkningen inte kan se Premier League-matcher på tv utan att bryta mot lagen. Anledningen är att Qatar-baserade rättighetsinnehavaren BeIn Sports signal blockerats i landet.

Bakgrunden är det kalla krig som sedan 2017 råder mellan Saudiarabien och Qatar efter att saudierna anklagat Qatar för att finansiera terrorism och ha olämpliga band till Iran. En anklagelse som ledde till att Saudiarabien, tillsammans med andra allierade, inledde en blockad av Qatar.

Största stölden i idrottshistorien

I samband med det stängdes BeIn Sports helt ute från sin tills dess mest lukrativa marknad – och bestals dessutom på sina sändningar.

Operationen med stölder av tv-rättigheter, som fått namnet beoutQ, är den största i idrottshistorien och har inkluderat mängder av idrottsevenemang från flera delar av världen. Operationen gick till så att BeIn Sports signal kapades och skickades vidare via Arabsat (där den saudiska staten är majoritetsägare) till folket i Saudiarabien med BeIns logga ersatt av beoutQ.

”Har skadat er klubb och ligan”

Nu vädjar BeIn Sports, som är världens största rättighetsinnehavare, till Premier League att stoppa försäljningen av Newcastle United till den statliga saudiarabiska investeringsfonden.

”Den potentiella köparen av Newcastle United har inte bara skadat er klubb och Premier Leagues kommersiella intäkter, utan arvet av den här olagliga tjänsten kommer dessutom fortsätta att påverka er i framtiden”, skriver BeIn Sports vd Yousef Al-Obaidly i ett brev till samtliga Premier League-klubbar rapporterar New York Times.

I ett separat brev till ligachefen Richard Masters uppmanar tv-bolaget också Premier League att noga undersöka männen bakom affären. En uppmaning som får stöd av människorättsorganisationen Amnesty som även de protesterar mot att den saudiska regimen är på väg att köpa sig in i den engelska ligafotbollen.

”Om inte Premier League tar ett steg tillbaka och tar en allvarlig titt på människorättssituationen i Saudiarabien riskerar de att bli utnyttjade”, skriver chefen för brittiska Amnesty Kate Allen till ligan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Min klubb har blivit köpt av en mördare

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!