Alla nominerade till Damallsvenskans Bästa

Publicerad 2021-11-11

Den damallsvenska säsongen 2021 har nått sitt slut – och snart är det därmed dags för Damallsvenskans bästa-galan.

Här är samtliga nominerade priskandidater.

Årets målvakt:

Sabrina D’Angelo, Vittsjö GIK

Motivering: Som om det inte var svårt nog att ta sig förbi det ramstarka Vittsjöförsvaret på Vittsjö IP så har en av seriens allra bästa stått som sista utpost. Om det så är det fundamentala i att plocka ned ett rutinmässigt inlägg eller det häpnadsväckande i en galen reflexräddning så har Sabrina D’Angelo gjort det med hundraprocentig ackuratess.

Milla-Maj Majasaari, AIK

Motivering: Som målvakt hos en bottentippad nykomling har Milla-Maj Majasaari fått massvis att göra under sitt första år i damallsvenskan. Och hon har sett ut att älska varenda sekund av det. Den finländska landslagsmålvakten har en stor del i att AIK kunde säkra det damallsvenska kontraktet. En positiv glädjespridare och en ypperlig burväktare.

Jennifer Falk, BK Häcken

Motivering: Jennifer Falk har cementerat en landslagsplats och dragit på sig en kaptensbindel under 2021. Men framförallt har Falk fortsatt göra det hon är allra bäst på – nämligen att rädda skott, på skott, på skott. En kulturbärare, ledargestalt och världsklassmålvakt i ett.

Årets back:

Katrine Veje, FC Rosengård

Motivering: En ytterback i dag ska inte bara vara säker defensivt utan även utslagsgivande offensivt. Rosengårds danska stjärna personifierar definitionen av en modern ytterback. Inte bara en komplett försvarsspelare utan också en spelfördelare, chansskapare och kantspringare i ett.

Emma Kullberg, BK Häcken

Motivering: När lagkaptenen Emma Berglund lämnade för Skåne så har en annan Emma klivit fram som BK Häckens stora försvarsgeneral, i ensam majestät. Med sin speluppfattning, sitt lugn och sin brytningssäkerhet har Emma Kullberg varit den sammanhållande länken i ett sedvanligt svårforcerat försvar.

Josefine Rybrink, Kristianstads DFF

Motivering: När Kristianstad inte fått offensiven att klaffa så har de kunnat finna tröst och trygghet i en defensiv konstant. Med nian på ryggen har Josefine Rybrink stoppat det mesta som kommit i hennes väg. 23-åringen har inte bara varit en orange vägg utan också en direkt anledning till att Kristianstad var med i kampen om tredjeplatsen hela vägen in i kaklet.

Årets mittfältare:

Jelena Cankovic, FC Rosengård

Motivering: Ett överflöd av kreativitet. Ett spelsinne och en passningsfot som få andra, om ens någon, besitter. Och avslutsfoten är minst lika känslig den, om det så är på liggande eller rullande boll. Jelena Cankovic har varit just Jelena Cankovic för ett SM-guldfirande FC Rosengård. En av ligans mest sevärda och skickliga spelare.

Caroline Seger, FC Rosengård

Motivering: Lagkaptenen Caroline Seger är inte bara en av seriens allra mest erfarna utan också alltjämt, 36 år gammal, en av seriens allra bästa. Ett lag med mittfältsstjärnans lugn, brytningssäkerhet och närvaro centralt har alltid alla förutsättningar att få fira en seger vid slutsignal.

Filippa Angeldahl, BK Häcken

Motivering: Lämnade ett enormt tomrum efter sig när hon flyttade till Manchester i somras. Det tomrummet säger det mesta om vad BK Häcken tappade. Med sin mångsidighet, vilja och skicklighet var hon en av vårens allra mest klart lysande stjärnor. Något som tog henne hela vägen till en blågul startelva i Tokyo.

Olivia Schough kan bli ”Årets forward”

Årets forward:

Olivia Schough, FC Rosengård

Motivering: En högerfot värd sin vikt i guld och en högerarm som vevar igång svallvågor i Öresund. På delikata framspelningar från lagkamraterna har Schough dundrat in det ena drömmålet efter det andra och tar överlägset hem den interna skytteligan hos svenska mästarinnorna.

Stina Blackstenius, BK Häcken

Motivering: Starkare än någonsin och med ett självförtroende så kraftfullt att det hade kunnat råda bot på elbristen. Blackstenius har hittat tryggheten i Häcken och gör mål på chanser som inte ens finns. Inte nog med det. Hon serverar dessutom målgivande passningar till lagkamraterna nästan lika ofta. En anfallare i världsklass.

Madelen Janogy, Hammarby IF

Motivering: Med sin teknik och fart har Janogy snurrat upp motståndarbackarna. Hon har klackat in mål, levererat läckra framspelningar och stundtals varit omöjlig att ta bollen ifrån. En stor del i Hammarbys framgångsrika säsong som nykomlingar.

Emilia Larsson kan prisas.

Svenska Spels pris till Årets genombrott:

Anna Sandberg, Kif Örebro

Motivering: För mindre än ett år sedan värvades yttermittfältaren Anna Sandberg till Kif Örebros utvecklingslag. Nu, en fullfjädrad A-lagssäsong senare, är vänsterbacken Anna Sandberg bofast i både Kif-startelva och F19-landslag med ett nypåskrivet långtidskontrakt. Det är definitionen av ett genombrott.

Emilia Larsson, Hammarby IF

Motivering: Att hon kunde ösa in mål i Elitettan visste vi redan. Att hon kan ösa in poäng även i allsvenskan vet vi också om nu. Med teknisk briljans, ett outtröttligt driv och en vinnarskalle som få har hon gett Hammarbyfansen många anledningar att sjunga hennes namn under nykomlingssäsongen på Kanalplan.

Felicia Saving, Eskilstuna United

Motivering: Från en Hammarbytalang i elitettan till en fullfjädrad damallsvensk mittfältsstjärna i Eskilstuna. För Felicia Saving så har steget bevisligen inte varit så stort som man kunde tro. 19-åringen har visat sig förtjänt av förtroendet från sina första steg i högstaserien med spelintelligens, arbetskapacitet och kvalitet.

Årets tränare:

Jonas Eidevall/Renée Slegers, FC Rosengård

Motivering: Guldlaget 2021 behövde spelas ihop och fogas samman både en och två gånger i och med ett händelserikt sommartransferfönster. Både Jonas Eidevall och hans ersättare Renée Slegers lyckades med uppdragen, när de tillsammans coachade fram ett mästarlag. En lyckad växling med facit i hand.

Rickard Johansson, Kif Örebro

Motivering: Med en bestämd spelidé, ett driv och en långsiktig plan så stormade Rickard Johansson in på Behrn arenas tränarbänk med syftet att lyfta ett konstant mittenlag till något mer. Med Kif Örebros höst i åtanke kan vi konstatera att han verkar vara på god väg att lyckas.

Elisabet Gunnarsdottir, Kristianstads DFF

Motivering: Efter en högdramatisk höst så lyckades Kristianstad säkra en andra raka Champions League-biljett. Förra året räckte det hela vägen till priset som årets tränare för KDFF-trotjänaren. Det återstår att se hur långt det räcker nu när hon har återupprepat bedriften.

Stina Blackstenius kan bli ”Årets MVP”

Årets MVP (mest värdefulla spelare):

Stina Blackstenius, BK Häcken

Motivering: När fjolårets guldanfallare Pauline Hammarlund drog korsbandet i våras las en enorm tyngd på Blackstenius axlar. Hon har burit hela Häckens anfallsspel, varit inblandad i mer än hälften av lagets mål och forsat fram likt en ångvält i damallsvenskan. En urkraft.

Olivia Schough, FC Rosengård

Motivering: För ett år sen utsågs hon till damallsvenskans mest värdefulla spelare för att ha räddat kvar i Djurgården. I år har hon varit guldjagande Rosengårds vassaste anfallsvapen. En matchvinnare utan dess like som efter tolv år i serien äntligen fått höja bucklan. Guldvrålet hörs hela vägen ut på kontinenten.

Matilda Plan, Eskilstuna United

Motivering: När bärande spelare försvann under sommaren bar lagkapten Plan sitt lag. Tillsammans med lagkamraterna spikade de igen en hel sommar och klättrade i tabellen. Utan en lagkapten som Matilda Plan hade Eskilstuna inte varit med och tampats om framskjutna placeringar.