Magnus Hedman gör comeback inom fotbollen

Nya karriären: ”Jag vet att det är ett mindre krig”

Publicerad 2022-01-27

Magnus Hedman, 48, blir agent.

Därmed är han tillbaka i fotbollsbranschen för första gången på över tio år.

– Jag har varit ifrån den lite med flit, säger den tidigare landslagsmålvakten till Fotbollskanalen.

Han har visserligen haft några mindre uppdrag i fotbollens tjänst det senaste decenniet. Men nu är Magnus Hedman tillbaka i branschen på allvar för första gången sedan han lämnade rollen som expertkommentator för TV4 2009.

Fotbollskanalen kan berätta att 48-åringen blir agent.

– Jag har varit ifrån den lite med flit, under X antal år. Sen är det många som sagt till mig: ”Ska du inte bli agent?”. Men tiden har inte varit inne och jag har inte varit redo för det heller. Men nu är jag redo, jag har lärt mig att fotbollen inte var något negativt bara för att jag hade det svårt efter karriären. Jag såg lite negativt på fotbollen innan och tänkte: "Det var det som fuckade upp mitt liv". Men det var inte det som var grejen, säger Hedman till sajten.

Magnus Hedman, här i Chelsea.

Tuffa tiden efter karriären

Hedman, som har representerat Sverige i fyra stora mästerskap och vann Guldbollen 2000, har på senare år pratat öppet om sina problem efter karriären. Kändisskapet övergick i tunga drogberoenden och självmordstankar. Han har även berättat att han blev sexuellt utnyttjad som barn.

Smärtsamma kapitel i livet som har inneburit insikter och erfarenheter som Hedman tror kan hjälpa honom i sitt framtida yrke.

– En spelare är lika mycket värd även om den har en tuffare period men i dagens klimat kan man lätt glömmas bort då. Och nu vill jag inte dra alla över en kam, men jag vet att det finns agenter som tittar åt ett annat håll under tiden som en spelare är bänkad eller vad det nu kan handla om. Där tror jag att man kan göra väldigt mycket skillnad. Det kommer innebära rätt hårt jobb, vilket jag aldrig varit bang för. Så jag kommer lägga 100 procent fokus på det här nu.

”Vet att det är ett mindre krig”

Hedman kommer ha en eller flera samarbetspartners i sin satsning, men vem eller vilka det är vill han inte avslöja än. Han berättar att han som nykomling i agentbranschen är ödmjuk inför situationen.

– Jag vet att det är ett lite mindre krig bland agenter. Jag vet att man försöker ta spelare av varandra och så vidare, och jag vet att det inte krävs någon speciell utbildning för att bli agent. Och det är klart att när du har folk som ger sig in i bransch bara för att tjäna pengar så blir det lätt så att någon blir lidande. I det här fallet blir det spelarna, säger han till Fotbollskanalen.

Följ ämnen i artikeln