Norska journalister gripna i Qatar

Norska NRK:s journallister Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani greps i Qatar.

Efter att ha varit i kontakt med regimkritikern Abdullah Ibhais hölls de i polisförvar i 36 timmar.

– Det är en attack mot den fria journalistiken, säger säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen

VM i Qatar inleds om ett knappt år. Nu har ett otäckt händelseförlopp utspelet sig i landet.

Norska NRK:s reporter Halvor Ekeland och fotograf Lokman Ghorbani greps utanför sitt hotell i söndags, kort innan deras tänkta avresa från landet. De hölls i en fängelsecell, där de förhördes, och släpptes inte förrän i tisdags. Under tiden de satt frihetsberövade hade de inga möjligheter att kontakta omvärlden.

Anledningen till det plötsliga gripandet är ännu inte känt, men de båda skulle genomföra en intervju med visselblåsaren och regimkritiken Abdullah Ibhais.

Men Ibhais greps kort innan den planerade intervjun. Han var tidigare anställd för VM-organisationens medieavdelning, och ska under denna tid ha försökt stå upp för migrantarbetares rättigheter i landet i stället för att mörka, som högre uppsatta personer velat. Då dömdes han till fem års fängelse för bland annat missbruk av ekonomiska medel, enligt det norska magasinet Josimar, som Fotbollskanalen hänvisar till. Detta efter en rättprocess som människorättsorganisationerna Human Rights Watch och FairSquare menar varit orättvis, och baserad på framtvingande erkännanden, också detta enligt Fotbollskanalen.

”De är påverkade av vad de varit med om”

Ibhais överklagade domen, och en ny rättgång var tänkt att hållas den 23 november, men han greps alltså i förväg. Och intervjun med NRK blev aldrig av.

Ekeland och Ghorbani är nu tillbaka i Norge, men enligt norska VG fick de resa hem utan sina mobiler, datorer och kamerautrustning.

De är påverkade av vad de varit med om, men har efter många om och men fått både lite mat och lite sömn. Detta ärende har haft högsta prioritet hos oss. Vi har gjort allt vi kunnat för att få Ghorbani och Ekeland frigivna och hemskickade på ett säkert sätt, säger NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen.

”Mycket oroande”

Ärendet har bland annat gått via norska ambassaden i Qatar.

– Yttrandefriheten är grundpelaren i en fungerande demokrati, och grundläggande även för att kunna uppfylla andra mänskliga rättigheter. Det utbredda och växande trycket på yttrandefrihet och media i världen är mycket oroande. Qatariska myndigheter är väl införstådda med Norges ståndpunkter, säger Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt (Ap) till NRK.

Qatariska myndigheter skriver i pressmeddelande att anledningen till gripandet var att journalisterna filmade på ett privat området utan tillåtelse, uppger TT.

Ekeland och Ghorbani träffade Fotbollskanalens Olof Lundh kort innan de greps.

– Då sa han (Ekeland, reds. Anm.) att han var nervös eftersom han fått höra att han skulle kunna bli inblandad i rättsprocessen rörande Abdullah Ibhais, säger Lundh till Fotbollskanalen.

Qatar är ett av de länder i världen där yttrandefriheten är som mest begränsad, enligt en tidigare rapport från människorättsorganisationen Amnesty.

Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani.
Halvor Ekeland och Lokman Ghorbani.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN