Blackpool-anfallaren kommer ut som gay

Publicerad 2022-05-16

Blackpool-anfallaren Jake Daniels, 17, kommer ut som gay.

Han är den första professionella herrfotbollspelaren i Storbritannien att komma ut sedan 1990.

– Jag är givetvis medveten om det kommer att komma en reaktion på detta och en del kommer att vara homofobiskt, säger han.

Den 17-årige talangen Jake Daniels berättar för Sky Sports om sitt beslut att komma ut som homosexuell, både för sin familj och offentligt.

Under en lång period övervägde han att hålla det hemligt, eftersom det fortfarande finns ett tabu inom herrfotbollen.

– Jag frågade mig själv om jag skulle vänta med att komma ut till jag slutat spela fotboll. Ingen annan elitspelare här är öppet gay, säger Daniels till tv-kanalen och fortsätter:

– Men jag visste att det skulle leda till en lång tid av lögner och inte kunna vara mig själv och leva det liv som jag vill leva.

Jake Daniels till höger.
Jake Daniels till höger.

Väntar sig reaktioner

Justin Fashanu, som kom ut 1990, är den senaste, och enda, brittiska elitherrspelaren som kommit ut tidigare.

Daniels är övertygad om att hans besked lär skapa reaktioner, både bra och dåliga.

– Jag är givetvis medveten om det kommer att komma en reaktion på detta och en del kommer att vara homofobiskt, kanske på arenor och sociala medier. Det är en lätt sak för folk att rikta in sig på, säger Daniels.

Men framförallt hoppas han kunna bli en förebild för andra.

– Jag är bara 17 år, men jag är säker på att det här är vad jag vill göra och om jag, genom att komma ut, kan få andra människor att kolla på mig och känna att de kan göra samma sak så vore det grymt.

Jake Daniels är fostrad i Blackpool och kritade i år på sitt första proffskontrakt efter att ha öst in mål i klubbens ungdomslag. För drygt en vecka sedan fick han göra A-lagsdebut när han hoppade in i 0–5-förlusten mot Peterborough i Championship.

Får stöd

Sky Sports-experterna Jaime Carragher och Gary Neville hyllar Daniels mod.

– Det här är en oerhört viktig dag för engelsk fotboll som troligen kommer att bli historisk, säger Neville i en tv-sändning.

Även Premier League har visat sitt stöd.

”Vi stöttar Jake och tror på att fotboll är till för alla”, skriver ligan på Twitter.

Dessutom har Fifa delat ett inlägg från den brittiska hbtq-organisationen Stonewall som lyder:

”Vi är stolta att Jake har känt sig kapabel att dela sin sanning till världen. Att komma ut som den första öppet homosexuella herrspelaren på elitnivå i Storbritannien de senaste 30 åren kräver mod”.

Cavallo hyllades av Zlatan

Så sent som i oktober förra året blev australiern Josh Cavallo, 21, den enda öppet homosexuella herrfotbollspelaren på elitnivå i världen.

Då hyllades han av bland andra Zlatan Ibrahimovic.

”Du är en vinnare. Fotboll är för alla. Stor respekt”, skrev svensken på Twitter.

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.