Polisen förbjuder banderoller på läktaren i Sirius match

På onsdagskvällen tar Sirius emot IFK Norrköping i allsvenskan.

Nu förbjuder polisen banderoller och större flaggor på läktarna under matchen.

Ett beslut som rört upp känslor.

– Vi är inte glada över det här, säger Sirius säkerhetsansvarige Joakim Lundberg.

Banderoller, OH-flaggor (over head-flaggor, alltså stora flaggor som kan täcka en hel sektion) och liknande föremål (i form av tygstycken eller annat material) kommer inte tillåtas på Studenternas i morgon, onsdag. Trots att Sirius överklagat beslutet kvarstår förbudet, skriver Uppsala-klubben på sin hemsida.

”För att arrangera en fotbollsmatch med publik krävs ett offentligt tillstånd från Polismyndigheten (Tillståndsenheten). Arrangören, i det här fallet Sirius Fotboll, är skyldiga att följa kraven som fastställs i det offentliga tillståndet. Inför varje tillståndsansökan bjuder Sirius Fotboll in Tillståndsenheten till dialog och samverkan. I samband med det senaste avstämningsmötet diskuterades inget förbud kring banderoller, OH-flaggor och liknande föremål – det är således utan förvarning som det aktuella förbudet nu utgör ett villkor i det offentliga tillståndet”, skriver klubben.

Sirius har svårt att förstå motiveringen.

”Som klubb har vi varit tydliga med att samverkan och dialog bör utgöra grunden för utvecklingen av våra evenemang på Studenternas. Det känns därför väldigt tråkigt att den ambitionen inte tagit fäste hos Polismyndigheten. Vår förhoppning är att det pågående arbetet, med att ta fram en modell som ersätter arbetsmodellen Villkorstrappan, landar i ett större samarbete mellan myndigheter och arrangörer där eventuella åtgärder inte sker på kollektiv basis”, skriver man.

Fick en halv dag att yttra sig

Sirius säkerhetsansvarig Joakim Lundberg kan inte förstå beslutet.

– Det är ett nytt villkor från Polismyndigheten som vi fick i söndags kväll och hade till måndag klockan 12.00 att yttra oss om. Det gjorde vi. Vi fick ett besked i dag att det här villkoret kvarstår. Vi tycker att det finns andra sätt att arbeta med problematiken kring bengaler och rök, säger han.

Är det bara för Sirius det gäller?

– Det är bara för Sirius. Sedan vet jag inte om något annat lag har fått den här villkorsförändringen, men vi har inte fått några sådana indikationer.

Vad tänker ni kring det här?

– Det är beklagligt att de tog det här beslutet, att vi inte kunde hitta andra lösningar. Vi är inte glada över det här.

– Det blir spännande att följa i morgon hur det här utvecklar sig, det har rört upp väldigt mycket känslor märker man.

”Vad är det för tomtar på höga poster?”

Inlägget har fått stor spridning och har gjort just det, rört upp känslor.

Bland annat har Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, kommenterat det.

”Det här framstår som obegripligt. Jag har både respekt och förståelse för att en fotbollsarena ska vara trygg att besöka, men det är svårt att förstå på vilket sätt glatt, stämningsfullt flaggviftande kan utgöra något hot mot säkerheten. En förklaring från polisen vore på sin plats”, skriver han på sin Facebook-sida.

Sirius målvakt, David Mitov Nilsson, på Twitter:

”Herregud...”, skriver han.

”Vilket jäkla haveri alltså. Vad är det för tomtar på höga poster? Finns det verkligen inga krav längre”, skriver Pontus Jansson på samma plattform.

Vilket jäkla haveri alltså. Vad är det för tomtar på höga poster? Finns det verkligen inga krav längre.. https://t.co/Cy8AtUmiIx
Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.