Här skrivs historia i toppfotbollen

avElvedin Basic

Publicerad:
Uppdaterad:

Ändrade domslutet efter videogranskning

I dag skrevs fotbollshistoria i världen.
När Kashima Antlers tilldömdes straff mot Atletico Nacional i klubblags-VM, var det en målkamera som fällde avgörandet.

Det har gått 10 år sedan Zinedine Zidane skallade Marco Materazzi i VM-finalen 2006.
Då missade huvuddomaren händelsen.
Frank Lampard hade ett skott som gick via ribban i mål mot Tyskland i VM 2010.
Domaren såg inte och friade.
2012 hade Milan en boll över linjen i toppmatchen mot Juventus när Sulley Muntari nickade i mål.
Men även då missade domaren händelsen och friade.

Historiskt ögonblick

Snart kan tveksamheterna och domartabbarna vara historia. Sedan en tid tillbaka finns det extra domare runt straffområdet och mer kommer. Nu har videokamerorna gjort entré i fotbollsvärlden. Fifa testar tekniken i klubblags-VM som hålls i Japan, där Zidanes Real Madrid är favoriter att ta hem titeln.

I semifinalen mellan Kashima Antlers och Atletico Nacional, dömde ungerska domaren Viktor Kassai straff till Kashima efter att ha fått hjälp av tv-bilderna.

Det var efter att ett inlägg kommit in i straffområdet, som Kashimas ytterback Daigo Nishi knuffat Atleticos Orlando Berrio vid bortre stolpen, som Kassai missade. Domaren gick ut till videosekretariatet vid sidlinjen och valde sedan att peka på straffpunkten. Shoma Doi förvaltade straffen till 1–0 i en match som slutade 3–0 till japanerna Kashima Antlers. Det är första gången i fotbollens historia som videogranskning tillämpas under en match på den här nivån.

Expanderar teknologin

Testerna kommer att expanderas globalt 2017 där ett avgörande beslut om målkameror fungerar och ska användas i framtiden.
Fifas president Gianni Infantino, har testat målkameror i inofficiella matcher i Italien, och vill att videogranskning ska använda under VM 2018 i Ryssland.
Se videon från händelsen här.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM