Lennartsson om kritiken: ”Myter som inte stämmer”

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2017-02-09

DUBAI.

Primitiva Blåvitt som bara slår långbollar?

Jörgen Lennartsson är trött på snacket.

– Det där är en mytbild som inte stämmer. Det finns inget vi tränar så mycket på som kortpassningsspel, säger IFK Göteborgs tränare.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Vrålet skär igenom den annars godmodiga stämningen runt om träningsplanen.

– Vad är det för jävla passning! Använd era huvuden.

Nyförvärvet Sebastian Ohlsson har just sjabblat bort ett enkel pass under spelövningen och Jörgen Lennartsson tar inga fångar. IFK Göteborg har vigt försäsongen till att utveckla det egna kortpassningsspelet och tränaren är noggrant krävande.

Blåvitt – ett rullande gäng

Innermittfältarna Sebastian Eriksson och Mads Albaek drillas hela tiden till att ta rätt beslut och avvägningar. Duon sjönk alldeles för lågt i träningsmatchen mot Bröndby vilket Lennartsson vill undvika i lördagens match mot AIK och framöver.

– Vi har jobbat med kortpassningsspelet i två år nu. De flesta (utifrån) verkar inte märka det. Visst vill jag variera kort och långt beroende på situationen – man ska göra det som passar bäst – men vårt grundspel bygger på ett utvecklat kortpassningsspel, säger Jörgen Lennartsson och lägger ut texten:

– Vi vill ha ett spel där vi är bolltrygga, har stort bollinnehav och styr matcher.

Petterssons kritik

En, enligt Lennartsson, vald sanning som fortfarande lever vidare är att Blåvitt har svårt att kontrollera matcher och lösa upp lågt sittande motståndare med hjälp av ett effektivt bollinnehav. Att IFK Göteborg är ett svennigt 4-4-2-gäng som skickar långt och köttar i andrabollsspelet.

Tom Pettersson, som i vinter lämnade Blåvitt för Östersund, var inte sen att kritisera sin tidigare klubb och tränare i en intervju med Sportbladet.

– Jag har längtat efter att komma till det här spelet (i Östersund). Spela fotboll längs med marken, med ett stort bollinnehav, inte stressa fram chanspassningar utan metodiskt komma förbi motståndarens lagdelar genom att flytta bollen.

”Egentligen skiter vi i det, men...”

Lennartsson uttalar sig inte specifikt om Petterssons kritik, men tycker att pikarna mot Blåvitt i allmänhet är skitsnack.

– Det blir alltid en massa mytbilder i fotboll. Myter och snack om vårt spelsätt, vår klubbkultur och vår värdegrund, säger han och fortsätter:

– Myten om Blåvitt finns kvar trots att den inte stämmer. Att vi bara slår långt och kör 4-4-2. Vi kör visserligen det i försvarsspelet, men aldrig i offensiven. Egentligen skiter vi i snacket, men samtidigt vill vi inte be om ursäkt för hur vi spelar.

IFK Göteborgs tränare drar ett exempel för att bevisa sin tes.

– Mot Gefle förra säsongen hade vi 26 passningar innan ett mål. En minut och åtta sekunders bollinnehav. Vi gör många mål efter ett tjugotal passningar. Så är det bara.

Följ ämnen i artikeln