Östlunds nya liv: Gullits gunstling

FOTBOLL

Sportbladet följde hans raketstart som proffs

Foto: SUPERSTJÄRNOR PÅ RAD Här i Feyenoords museum på hemmaarenan De Kuip får man en aning om att Alexander Östlund hamnat i en storklubb. Ruud Gullit är en i raden av holländska och utländska stjärnor som spelat i klubben.

ROTTERDAM

Välkommen till en dag i Alexander Östlunds nya fotbollsliv.

Ett liv som stjärna i en storklubb som famlar efter en ny storhetstid.

Alex har blixtsnabbt blivit en av tränaren Ruud Gullits nyckelspelare. En pådrivare och motor som härskar längs hela högerkanten.

- Det är den sortens fotboll jag vill och kan spela bäst. Och det är på det sättet Gullit vill att jag ska spela, så det passar mig perfekt, säger Alexander.

Foto: Tränaren och gamle storspelaren Ruud Gullit.

Under sina två första veckor som nyblivet proffs i Feyenoord har Alexander Östlund:

...spelat tre tävlingsmatcher, en förlust, en seger och en oavgjord.

...tröttnat på hotellboendet och flyttat till lägenhet redan efter två dagar.

...sluppit böter i storleksordningen 70 000 kronor.

...blivit nedslagen av en holländsk landslagsman.

En raketstart.

Och en sak till - Alexander har sin idol som tränare numera.

- Jag växte ju upp under tiden när Milan var så bra tack vare Gullit, van Basten och Rijkaard. Gullit var min idol, säger Alexander.

Dagen efter

Sportbladet hälsar på en dag i hans nya värld. Den startar med lätt förmiddagsträning med bara jogging och stretching. Dagen efter knytnävslaget som han fick rakt på munnen av Alkmaars Barry van Galen i onsdagkvällens cupmatch.

- Det har blött hela natten. Även inne i munnen är det något som inte känns rätt. Han fick in en riktig knock, säger Östlund och känner försiktigt på såret inne i munnen.

- Så där kan man inte hålla på, man är ju en förebild för många unga som tittar på. Fotboll ska vara hårt och ska smälla. En tackling med dobbarna före kan man ta, men man måste uppträda korrekt.

Östlund är handplockad av Ruud Gullit för hans energiska spelstil. Hans obändiga vilja att alltid vara på topp med full satsning.

Därifrån till att slå ned motståndare är en milsvid gränsdragning.

- Man kan inte ta lagen i egna händer. Man måste visa upp en respekt både mot motspelare och det egna laget.

Galne van Galen fick fyra matchers avstängning.

Enorm erfarenhet

Andra vändan som utlandsproffs har blivit mer lyckad än Östlunds första försök i Vitoria Guimarães.

- Jag var fortfarande ung och försökte hitta mitt rätta jag både på och utanför planen. Det funkade inte. Men jag skulle inte vilja ha det ogjort.

Alexander säger att han inte skulle vara där han är om han inte levt ett liv som även innehållit de motgångar han haft.

- Jag har en enorm erfarenhet av allting och nu vet jag vad som krävs för att man ska nå sina mål och för att nå succé. Alla negativa saker man varit med om, både på fotbollsplanen och utanför, har jag haft stor nytta av.

Svenskar har hög status i Feyenoord efter Ove Kindvalls storhetstid. Överallt i den stora anläggningen hittar man bilder på Kindvall.

Missad lektion

- Jag gillar Rotterdam och hur professionellt Feyenoord agerar. Allt fungerar här. Efter två dagar kände jag mig uttråkad av att bo på hotell och då fixade de en lägenhet direkt. Så att man kan leva normalt och sköta sig själv. Jag vill ha ett privat liv, säger Alexander som pratade både med Kindvall och Henke Larsson innan han flyttade till Holland.

Debut förra söndagen mot Vitesse, cup mot Alkmaar i onsdags, ligamatch borta mot Twente på lördagen. Ny lägenhet, som är tillfällig tills fästmön Alexandra (som kom ner sent på torsdagskvällen till Holland med döttrarna Nelly och Nadia) har hittat ett hus.

Lägg till träningar och hämtande av ny bil så är det lätt att förstå att han missade förra veckans obligatoriska lektioner i holländska.

- Men jag har fått dispens. Tur det, för klubben ger en 1 000 euro i böter per missad lektion.

Drygt nio tusen kronor. Om inte annat säger det en del om vad Östlund har i lön nuförtiden.

Stor skillnad

Allsvenskan känns inte så konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv. Har du hunnit känna någon skillnad?

- Oja. Det är en helt annan nivå. Främst beroende det på det individuella kunnandet och många som vill visa vad de kan. Självklart ska du ha ett stort ego men det viktiga är att bygga ett vinnande lag.

Hur känns det nu att vara en del av en storklubb som Feyenoord?

- Jag har hela tiden haft en strävan att nå så långt jag kan och spela fotboll på en så hög nivå som jag bara kan. Jag har verkligen lagt ner otroligt mycket koncentration, fokus och hårt arbete på det de senaste åren.

Anfallstalang

Du har varit med väldigt länge.

- Jag är 26 år. Det är inte lastgammalt men visst känns det som jag varit med länge. Just nu känns det bara jättebra att jag blivit den person jag vill vara i de flesta lägen.

Första gången jag såg dig spela var i Trelleborg och alla sa att "där är en jäkla stor anfallstalang, en riktig lirare." Var tog den liraren vägen?

- Jag var en otroligt stor talang när jag var ung. allt gick spikrakt fram från stadslag, genom pojklandslag till juniorlandslag, debuten i allsvenskan som 16-åring.

- Men sen var det svårt att hantera det. Jag hade inget att luta mig emot. Ingen erfarenhet. Hur saker gick till. Hur man skulle agera. Vissa, som Kim Källström, kan hantera det som väldigt unga.

Skulle bara bli proffs

När tog det emot första gången?

- Det gjorde det redan som 17-18-åring. Man måste få en viss livserfarenhet. Det är en process och jag är jätteglad att jag idag vet hur jag vill leva och hur jag vill agera mot andra. Vissa når aldrig dit.

Finns det något vägskäl?

- Inför sista året i Norrköping kände jag att jag inte ville slänga bort min talang. Jag visste att jag har mycket fotboll i mig. Innerst inne visste jag vad jag kan men det gällde att göra något av det och bli den spelaren som jag tror jag kan bli.

- I den vevan träffade jag Alexandra och fick två underbara barn på kort tid. Det är sånt som väger in och självklart ger en andra perspektiv.

Hur skulle du beskriva dig som mänska före och efter?

- När jag var ung trodde jag att vägen var utstakad. Jag skulle slå igenom ordentligt, jag skulle bli proffs, jag skulle nå landslaget. Det var "normalt". Jag hade såna tankar men funderade inget om hur stark man måste vara, eller hur motiverad man måste vara för att nå dit. De bitarna hade inte jag när jag var yngre.

Back i Norrköping

- Idag känner jag enorm trygghet jämfört med det som när jag var yngre blev en osäkerhet därför att jag kände att det inte funkade efter ett tag.

Vem kom på att du skulle bli back?

- Håkan Ericson i Norrköping. Men jag var positiv direkt. Kände att jag som back skulle kunna få ut de kvaliteter jag besitter. Och det prickade rätt direkt.

I dagens fotboll är en ytterback mer offensivt viktig än defensivt.

- Det är otroligt viktigt att ta de offensiva löpningarna för att skapa oreda, för de är de svåraste löpningarna för ett motståndarförsvar.

Var det betydelsefullt för din utveckling att du blev uttagen till och fick spela träningslandskampen mot Egypten (november 2003).

- Självklart. Såna saker gör att man växer. Att man kan visa att man klarar av något på hög nivå. Man måste bli testad för att veta.

Minns Hollandsmatchen

Hur gick tankarna inför EM-

matchen mot Holland?

- Det är alltid hedrande att få spela i landslaget och otroligt inspirerande att få möta världsspelare och stora lag i stora matcher. Jag vill ha utmaningar och vinna min match i matchen.

- Det är en sån match man kommer att bära med sig som en gammal man. Klart att man går framåt och utvecklas som spelare när man känner att man kan hantera en sån situation.

Känner du dig ordinarie i landslaget nu?

- Det tycker jag ingen ska göra. Du måste prestera något, spela bra fotboll. Gör du det får du spela. Det jag vill göra är allt. Ett storartat jobb här i Feyenoord. Visa vad jag står för. Prestera en resultatgivande fotboll.

Ställer krav

Tar du en ordinarie plats och spelar vecka efter vecka i Feyenoord bör du väl vara ganska säker på att bli uttagen till landslagstrupperna? Det är ju ändå en annan nivå än allsvenskan.

- Helt klart. Det finns otroligt många skickliga spelare här. Bara att kolla vår trupp.

...och du styr och ställer redan med dina nya lagkamrater i matcherna.

- Vid sidan av planen är jag en lugn person som alla kan komma och prata med. Jag är ärlig, en pålitlig person. Men på planen då är det en annan grej. Då ställer jag krav både på mig själv och på mina medspelare. Det behövs även här, säger Alexander Östlund.

Från Österåker till Feyenoord

Stefan Alfelt