Imponerande - men målfesten mer ett resultat av Örebros genomklappning

FOTBOLL

Efter en kris- och kaosartad vår och sommar kom plötsligt lördagen, då alla djurgårdare log.

5-1 mot ett Örebro som bara förlorat en av sina tio senaste tävlingsmatcher...

En bättre start än en den femettan kunde nye tränaren Kjell Jonevret knappast ha tänkt sig.

Klädsamt blygsam höll han dock lågt efteråt:

- Men skönt för grabbarna att få leka fotboll sista delen av matchen.

Så talar en lekledare...

Foto: Djurgårdens ordförande Bosse Lundqvist (i mitten på bilden till vänster) hade en meriterad samling vid sin sida på läktaren i går. Här ses han tillsammans med Birger Eklund (till vänster) och John "Jompa" Eriksson.

Jag minns, att det var så han en gång i tiden presenterade sig, när han tog över som tränare i Västerås SK i december 1999:

- Jag har inget behov av att stå i centrum. Jag ser mej lite grann som en lekledare. Det är viktigt att få gruppen att fungera.

Som den gjorde det i går mot Örebro...

Kjell Jonevret - född hammarbyit, fotbollsfostrad i Brommapojkarna och själv allsvensk i AIK (17 matcher, fyra mål 1984-86 - har hastigt och lustigt blivit djurgårdare, och nog fick den gamle centertanken en önskestart i sitt nya ämbete.

1-0 redan efter 54 sekunder sen det lag som tränas av Tränarföreningens ordförande hälsat honom välkommen till jobbet med ett mål som man faktiskt måste skratta åt: ett inte särskilt märkvärdigt inlägg från högerkanten plockas ned av John Alvbåge - Sveriges fjärde EM-målvakt och inte vilken planta som helst, alltså... - men inte bättre än att bollen studsar i huvudet på backen Gustaf Andersson och i mål.

En parodi i bästa Peter Flack- och Hjalmar-stil - för att hålla oss kvar i rätt distrikt...

För Jonevret och Djurgården var det bara att tacka och ta emot.

Alvbåde enda godkända

Den press man möjligen kunde ha känt inför premiären respektive nystarten rann direkt av både den nye tränaren och de gamla spelarna.

Och eftersom det av närkeförsvarare i fortsättningen endast var John Alvbåge i målet som spelade upp sig till godkänt blev det till slut en lätt match för Det Nya Djurgården.

Om det nu var så mycket nytt...

- Vi hade gjort lite småjusteringar inför matchen, sa Stefan Rehn, andretränaren och den enligt Jonevret mest aktive i laguttagningen.

Själv har Kjell Jonevret från läktarn sett alla Djurgårdens Råsunda-matcher i år, förutom den mot Sundsvall, och han hade då kunnat konstatera, att det funkat bra till vänster med paret Tobias Hysén - Fredrik Stenman:

- Men att högersidan varit lite kallare...

Med Babis Stefanidis just avflyttad till Danmark var det därför ingen svårighet att ge snart 18-årige Patrick Amoah chansen från start mot Örebro.

Rehn och Kjell Frisk föreslog. Jonevret tillstyrkte.

5-1 mot ÖSK är imponerande siffror.

Inte bara årets största seger utan...

...fem mål för första gången sedan 5-2 mot Öster hemma i den betydelselösa avslutningsmatchen 26 oktober 2003;

....fem mål för första gången i en match som betydde något sedan 5-0 mot Elfsborg hemma 21 april 2003;

...en fyramålsseger för första gången sedan 4-0 mot Enköping borta 11 maj 2003.

Jonevret-effekten?

Knappast - på det sätt man spelade. Det var, förutom den pigga högersidan, ingen större skillnad mot det tidigare 4-3-3-spelet, utom att när det krisade till sig i mitten av första halvlek så tog de defensiva mittfältarna Johan Arneng och Markus Johannesson verkligen tag i spelet och lugnade ned med enkla bollar.

Möjligen däremot - på så sätt att man faktiskt kunde se det som Jonevret påstår är så viktigt: "En glad spelare är en bra spelare".

Till och med den Ouden såg glad ut.

Ändå känns det viktigt påpeka, att lördagens match var mer Örebros genomklappning och nesa än Djurgårdens stormande succé.

Närmast väntar nu för mästarna Champions League-kval mot litauiska Kaunas - först hemma på onsdag kväll 20.45, därefter borta i Litauens näst största stad onsdagen därpå - och däremellan en bortamatch mot Kalmar FF.

Svårt - men inte omöjligt...

Ett svårt program. Men knappast omöjligt. Speciellt inte med den här nytändningen.

- En härlig match, tyckte "Birre" Eklund, en av fem legendariska djurgårdsspelare som stöttade nuvarande bossen Bosse Lundquist på hedersläktaren.

Tillsammans omfattar kvintetten 916 allsvenska matcher med 181 mål, 118 landskamper med 19 mål.

Till vänster om Bosse L satt: Gösta "Knivsta" Sandberg 300/70 och 52/10, Olle "Lill-Lappen" Hellström 127/4 och 6/0 plus John "Jompa" Eriksson 120/69 och 10/9.

Till höger om Bosse L satt: Birger Eklund 128/38 och 23/0 plus Arne Arvidsson 241/0 och 27/0.

Detta var lördagen då både gamlingar som "Knivsta" och ynglingar som Amoah hade ständiga leenden på sina läppar.

Eller som Patrick Amoah sa till Stefan Rehn i omklädningsrummet efteråt:

- Jag ville aldrig matchen skulle ta slut...

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM