Goda fotbollsnyheter i Italien har svårt att göra sig hörda

FOTBOLL

ROM

Efter alla dåliga och negativa nyheter om "il calcio" i samband med EM, bjuder Fiorentina på en solskenshistoria.

Den anrika klubben är tillbaka i Serie A, efter två år i förskingringen i Serie C2 och B.

I Florens har "i tifosi" firat i dagarna tio. Men i det stora hela har Fiorentinas framgångar förblivit en lokal angelägenhet. Den har drunknat i nyhetsfloden om "gli azzurri", om den nya förbundskaptenen Marcello Lippi, om spelarmarknaden och klubbar i ekonomisk kris. Goda nyheter i italiensk fotboll har svårt att göra sig hörda.

Det verkar ofattbart att Fiorentina stod på ruinens brant för bara två år sedan. Den tidigare ägaren Cecchi Gori gick i konkurs och drog med sig klubben i fallet. Fiorentina förlorade allt: sin position i Serie A, de flesta av sina bästa spelare, sin heder och sin ära. Klubben tvångsförflyttades från ligan.

Trogna spelare kvar

Inte till Serie B, som skulle ha varit rättvist. Inte ens till Serie C1, som skulle ha varit hårt. Till C2, skickade de italienska fotbollsmyndigheterna det stolta Fiorentina. Total förödmjukelse kan det också kallas.

Men några trogna stöttepelare blev kvar. En var den före detta landslagsspelaren Angelo Di Livio, som valde bort bättre ekonomiska villkor i andra klubbar därför att han hade fäst sig vid Florens och Fiorentina. Och cirka 20 000 trogna supportrar svalde sin stolthet och köpte säsongskort på stadion för att stödja sitt hjärtas lag i kampen mot okända förmågor från fotbollsmetropoler som Poggibonsi, Gualdo Tadino och San Marino.

Denna stomme av hängivna och trogna supportrar och spelare är säkert en förklaring till att det bara tagit Fiorentina två år att komma tillbaka. Men den viktigaste är Diego Della Valle, framgångsrik företagare i lyx och skobranschen och Fiorentinas ägare och frälsare.

Predikat etik och moral

Sedan 2002 har Della Valle tagit alla de rätta besluten, spenderat det nödvändiga men inte mer, bara lagt sig i lagets inre angelägenheter när det har behövts, predikat etik och moral och organiserat en mängd evenemang för att föra klubben och spelarna närmare supportrarna och staden Florens.

Nästan för bra

Det låter nästan för bra för att vara sant och lite hjälp har Della Valle haft på vägen. I fjol befordrades Fiorentina till Serie B från C2 och slapp alltså harva ett år i C1. Motiveringen var i princip att Fiorentina spelat så bra och uppfört sig så exemplariskt att klubben förtjänade en premie.

Inte helt rättvist kanske. I samma veva beslöt det italienska fotbollsförbundet att utöka Serie A med två lag från och med den här säsongen. Förändringarna har bland annat medfört att femman och sexan i Serie B har en chans att kvala in till ligan.

Det finns de som spekulerar i att detta var ytterligare en tjänst som Della Valles inflytelserika vänner i italiensk business och fotboll presenterade på guldbricka.

För se Fiorentina hamnade till sist just på sjätte plats i Serie B och lyckades på vippen ta plats i nästa säsongs Serie A efter en tvekamp mot Perugia.

Ligans mest skandalomsusade klubb mot Serie B:s obefläckade jungfru. Det stora tjocka trollet Luciano Gaucci (han med Kaddaffis son och den fixa idén att köpa in en kvinnlig spelare, ni vet) och den genomprydlige och verserade Della Valle.

Viskas om läggmatch

Men ibland går det som i sagan. Sverige och Danmark spelade 2-2 i EM. Fiorentina vann över Perugia.

Det kommer att viskas om att Fiorentina fick hjälp på traven. Gaucci viskar inte. Han brölar om att Fiorentina har beskydd från högre instans.

Men jag hoppas att Fiorentina tog sig till Serie A med sin egen förmåga och tron på sig själv som enda hjälpmedel.

Varför inte tro någon om gott för en gångs skull? Ingenting är mer välkommet i ligan än en ny, positiv klubb utan ekonomiska problem som är sugen på att spela fotboll.

Della Valle är typexemplet på en outsider som kan tillföra något fräscht och nytt i den italienska fotbollsvärlden. Nu förhandlar han om att köpa Rui Costa, Simone Inzaghi och Claudio Lopez för att möta de tuffa motståndarna i Serie A. Det nya Fiorentina är kan bli ligans mest spännande nyhet.

Kristina Kappelin