Så ska ÖSK räddas från en konkurs

FOTBOLL

Tar lärdom av Helsingborg får stöd från kommunen

För två år sedan räddades Helsingborgs IF tack vare ett stödpaket på 28 miljoner kronor.

Nu ska en liknande konstruktion rädda Örebro SK.

På måndag röstar Örebros kommunstyrelse om förslaget.

Konkursen är hotande nära för ÖSK. Nästa vecka måste en halv miljon kronor i skatter och sociala avgifter betalas in och föreningen saknar pengarna.

Klubbens totala skuldbörda kan vara tio miljoner kronor, ingen vet säkert.

Rekonstruktionsplan

- Vi går inte i konkurs för den där halvmiljonen, men får vi inte en signal om hjälp från kommunen är det tveksamt om ÖSK:s styrelse anser att det går att kämpa vidare, säger vice ordförande Rose-Marie Frebran.

ÖSK har anlitat advokaten Staffan Carlbäck för att ta fram en ekonomisk rekonstruktionsplan.

- Jag ska träffa kommunens ekonomi- och finanschefer på söndag och gå igenom planen, säger Carlbäck till Sportbladet. Det är viktigt att de anser att den är genomförbar innan den läggs fram för kommunstyrelsen.

Carlbäck vill dock varken avslöja storleksordning på räddningspaketet eller några detaljer.

Kommunen köper namnet till arenan

I paketet lär det dock finnas pengar som kommer både från kommunen och näringslivet i Örebro. En stor andel kommer från Örebro kommun som för, enligt uppgift, tio miljoner kronor köper rätten till namnet Eyravallen av ÖSK.

Kommunen sägs sedan ha intressenter villiga att betala för att sätta sitt namn på arenan, bland annat storföretaget Würth.

Redan innan förslaget nått kommunstyrelsen har miljöpartiet i Örebro sagt att de röstar nej till kommunala pengar till Örebro SK.

Om ÖSK går i konkurs har arbetet för att visa att de har rätt mot Svenska fotbollförbundet varit förgäves.

Riksidrottsnämnden ska fatta beslut i det ärendet 2 februari.

- I så fall sänker kommunstyrelsen Örebro SK när det för första gången på länge finns en ledning som tagit tag i problemen och som verkligen vill se till att det blir balans i ekonomin, säger Rose-Marie Frebran.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM