Östers protest hos SvFF – AIK:s ”rök-mål” snabbutreds

avMichael Wagner

Publicerad:

Östers protest mot AIK:s 1–0-mål i Svenska Cupen i lördags har kommit in till Svenska Fotbollförbundet.

Nu kommer tävlingskommittén snabbutreda ärendet.

– Senast i morgon, tisdag, hoppas jag att ett beslut ska finnas klart, säger SvFF:s tävlingskonsulent Pierre Blomqvist.

Strax innan Sebastian Larsson skulle slå en frispark i sjunde minuten av kvartsfinalen mellan Öster-AIK i Svenska Cupen i lördags tändes en bengal bakom hemmamålet.

Röken från AIK-fansens pyroteknik blåste precis in kring Östermålvakten Tobias Andersson när Larsson slog frisparken – som gick i mål till 1–0.

Under måndagen kom en skrivelse in till Svenska Fotbollförbundet från Öster där man menar att ”rök-målet” inte borde godkänts.

– Öster har lämnat in en protest mot 1-0-målet. De vill pröva händelseförloppet på grund av röken, säger tävlingskonsulenten Pierre Blomqvist till Sportbladet.

”Väntade med frisparken”

Till Smålands-Posten motiverar Östermanagern Christian Järdler protesten:

– Sebastian Larsson är en rutinerad spelare. Efter att domaren blåst väntade han lite med att skjuta frisparken. Under tiden drev röken från läktaren in på planen. När vår målvakt Tobias Andersson stod mitt i röken sköt Sebastian.

Järdler fortsätter:

– Jag pratade med Tobias (målvakten) under lördagskvällen och han bekräftar att han var klart påverkad av röken och såg bollen senare än han hade gjort om det inte varit rök runt honom, säger Östermanagern till Smålands-Posten.

På tv-bilderna från matchen märks inga protester från Östers spelare eller målvakt direkt efter målet och avsparken sker omgående.

Utan att det är klart uttryckt i den inlämnade protesten från Öster vill Växjölaget att 4–2-segern för AIK ändras till 3–0 till Öster på grund av det som de anser felaktigt godkända 1–0-målet.

Handläggarna och juristerna på Svenska Fotbollförbundet har bedömt att protesten faller under ramen för vad som finns i tävlingsbestämmelsernas sjunde kapitel, sjätte paragrafen.

Utifrån skrivningen där tycks chanserna för Öster att få rätt vara små:

”Domares beslut i fakta som rör spelet, såsom om ett mål har gjorts eller matchens resultat, är slutgiltiga och får inte föranleda omspel eller på annat sätt ändras, utöver vad som följer av andra stycket nedan (varning eller utvisning utdelad till fel spelare). Om det finns synnerliga skäl får tävlingsstyrelsen, på ansökan av berörd förening, i fråga om andra domarbeslut besluta att match ska spelas om i dess helhet. ”

Snabbehandlas av tävlingskommittén

Eftersom semifinalerna i Svenska Cupen spelas redan till helgen så ska Östers protest snabbhanteras av SvFF:s tävlingskommitté.

– Senast i morgon hoppas jag att det finns ett beslut. Jag vet inte om tävlingskommittén kommer ha ett telefonsammanträde eller liknande för att hantera detta, men det är viktigt att ett beslut fattas så fort som möjligt. Det ska även finnas möjlighet att överklaga, säger Pierre Blomqvist.

Kommer tävlingskommitttén höra Östers målvakt och domaren Kaspar Sjöberg?

– Det vet jag inte. Det finns inga regler kring det. Det får tävlingskommittén bestämma själva, säger Blomqvist.

1 av 2 | Foto: CMORE
Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM