Malmö straffas efter bengalbränningen

Turin/Stockholm. Malmö FF:s supportrar brände bengaler i samband med att laget säkrade sin Champions League-plats.

Nu straffas laget med böter på 276 000 kronor och hot om avstängda läktare vid en upprepad förseelse.

– Klart det blir en effekt utan ståplats på 3000 åskådare. Det blir helt tyst. Katastrof, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

I kväll börjar Malmö FF:s Champions League spel på riktigt. Men precis före bortamatchen mot Juventus kom beskedet att klubben får ett straff för fansens bengalbränning i samband med kvalmatchen mot Red Bull Salzburg.

Uefa dömer klubben till en Uefa-match utan publik på den norra läktaren. Men straffet läggs upp så att det villkoras i två år. Så klarar sig klubben utan nya anmälningar så verkställs inte straffet.

"Riskerar strängare straff"

– I klartext innebär detta att vi har tillgång till hela Swedbank Stadion de kommande hemmamatcherna i Champions League. Men om Malmö FF, och då inkluderar jag alla på våra läktare, gör en förseelse i kommande hemma- eller bortamatcher, inklusive Juventus borta idag, blir vi tvingade att spela utan publik på den norra läktaren. Vi riskerar också ett ännu strängare straff i framtiden, säger Malmö FF:s VD Niclas Carlnén i ett pressmeddelande.

På en improviserad pressträff i Turin utvecklar Carlnén sina tankar:

– Frågan är när tålamodet tar slut. Jag är glad att det inte tog slut nu utan att man faktiskt ger oss en chans till. Sen kan jag bara hoppas att alla accepterar det, säger han.

"Hoppas man förstått nu"

Räcker det med att prata med publiken då?
– Kortsiktigt är nog förutsättningen dialogen. Ska vi ta till något annat så är det på längre sikt.
– Den förståelsen som kom från övrigt publik var väldigt tydlig förra gången. Vi ser också hur det exploderat i sociala medier. Jag hoppas och tror att man förstått det nu, säger Niclas Carlnén.

Klubben får också böter på 276 000 kronor som ska vara inbetalade inom 90 dagar.

Spelarna i klubben var efter kvalavancemanget mycket irriterade på sina fans för brännandet.

– Helt galet. De hade kunnat förstöra allt för oss. Vi bör stänga ute dem från Champions League-matcherna, sa Åge Hareide då.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN