Kravet i Malmö: Champions League

Publicerad 2015-03-23

Hareide: ”Folk frågar när CL börjar, inte allsvenskan”

Malmö FF tippas som svenska mästare igen av väldigt många.

I Malmö är kraven till och med ännu högre.

– När jag var och handlade häromdagen fick jag frågan, inte när allsvenskan börjar utan när Champions League kör i gång, säger tränaren Åge Hareide.

Följ ämnen
Malmö FF

Traditionsenligt hålls det som vanligt upptaktsträff inför allsvenskan i fotboll.

2015 hålls den i dag i Upplands Väsby där 16 allsvenska klubbar finns på plats med tränare, lagkaptener och klubbledningar tillsammans med förbundsledning, journalister, sponsorer och intressenter kring svenska högstaligan i fotboll.

Först upp på scenen för att intervjuas av konferenciererna Jonas Dahlquist och Jon Persson var regerande svenska mästarna Malmö FF med tränaren Åge Hareide och lagkaptenen Markus Rosenberg.

47% tippar Malmöguld

Publiken röstade direkt fram MFF till stora favoriter att vinna SM-guld på nytt: 47,3 procent trodde på Malmö som svenska mästare igen före IFK Göteborg, 16,2 procent och AIK, 13,6 procent.

Rosenberg tog de tipsen rakt upp och ner:

– Jag ser oss som favoriter.

– Det var speciellt att få komma hem och vinna en titel, särskilt med MFF. Men först var det en lättnad, sedan kunde man njuta lite mer av det, säger Rosenberg.

Tränaren Åge Hareide bekräftade favoritbilden ytterligare genom att referera till vad han möter på stan hemma i Malmö:

– När jag var och handlade häromdagen fick jag frågan, inte när allsvenskan börjar utan när Champions League kör i gång...

"Vi har bra möjlighet"

– Det är alltid svårt att vinna allsvenskan flera år i rad, men vi har en bra möjlighet, säger Hareide.

Men om Malmö är stora favoriter att vinna SM-guld så tror inte åhörarna vid upptaktsträffen på ett nytt gruppspel i Champions League.

71 procent trodde inte på nytt spel i finaste klubblagsturneringen mot 29 procent som tror på en repris av MFF.

– Det gäller att vi inte lyssnar på det tipset. Vi behöver ha lite mer av den självsäkra inställningen som andra lag ute i Europa har. Rent fotbollsmässigt behöver vi bättre på bortaplan i Europaspelet. Blir vi det så så blir inte marginalerna så snäva som de var i fjol på hemmaplan, säger Hareide.

Malmö FF har tappat sex spelare och värvat sex nya, vararv tre norrmän.

Personkemin viktigast

– Det kvittar var spelarna kommer från, de måste vara bra, säger norske Hareide snabbt. En del vill att vi ska lägga mer pengar som ska hamna i svenska klubbar, men det har vi gjort också.

– Vi känner att våra nya spelare har hög kvalitet, de har mycket kamp och hjärta i sig, men vi har tappat mycket erfarenhet också.

Vad blir viktigast att sätta?

– Personkemi mellan människor är det viktigaste att få fungera, inte bara på planen, utan även i omklädningsrummet. Att spelarna klarar att prata med varandra. De behöver inte älska varandra, men man behöver klara av att skapa starka band mellan sig för att fungera på planen, säger Hareide.

Följ ämnen i artikeln