Fotboll

Guardiola i ny bok: ”Jag hatar tiki-taka”

Av: 

Fredrik Falk

FOTBOLL

Förklarar varför han lämnade Barcelona

Pep Guardiola, 43, firade stora triumfer med Barcelonas kortpassningsspel.

Men nu erkänner stortränaren att han avskyr spelsättet.

– Jag hatar tiki-taka, säger tränaren i boken ”Herr Pep”.

Boken, skriven av journalisten Marti Perarnau, har godkänts av Pep Guardiola och släpps på spanska och tyska i september.

Författaren har tillbringat 200 dagar om året i tränarens närhet.

– Skriv allt du ser och kritisera hur mycket du vill i boken, men under säsongen får du inte rapportera någonting som sker bakom stängda dörrar, ska Guardiola instruerat Perarnau.

Spanska AS har tagit del av vissa kapitel i boken och där utvecklar Guardiola varför han lämnade Barcelona för två år sedan, efter 14 titlar på fyra säsonger.

– Det är inte sant att jag lämnade för att Rosell (Sandro, tidigare klubbpresident) inte trodde jag kunde återuppbygga truppen. Jag var på gränsen till utmattning och visste inte hur mycket jag kunde offra för laget. Jag bad inte om att få återuppbygga laget, för det var jag som bestämde att jag skulle lämna, säger Guardiola.

Osäker på comeback i Barcelona

I boken avslöjar han också att han avskyr tiki-taka, det passningsorienterade spelsystem som är tätt förknippat med Barcelona och lagets tidigare framgångar.

– Jag hatar tiki-taka, ska Guardiola ha sagt utan att vidare utveckla varför.

Men enligt AS säger han också:

– Bollinnehavet är bara ett verktyg för att organisera ditt eget lag och ska oreda för motståndarna. Om det inte finns 15 inledande passningar, är det omöjligt att få en bra övergång mellan anfallet och försvaret. Det är omöjligt, ska Guardiola ha sagt.

Bayern München-tränaren reflekterar också över en möjlig framtida comeback i det katalanska storlaget.

– Klubben är väldigt välorganiserad, men det finns bara två alternativ: antingen har du själv makten eller så har du den inte. Och, mot min önskan, så har jag blivit tvungen att välja sida, säger han kryptiskt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!