Två ton kött eller hans vikt i räkor?

FOTBOLL

Historiens märkligaste övergångssummor

Natten mot tisdag stänger det internationella transferfönstret och de intensiva förhandlingarna är inne i sitt slutskede.

Så vad erbjuds över borden hos de europeiska storklubbarna när de nu förhandlar om sina stjärnor?

Kanske två ton kött, en spelares vikt i räkor eller 110 kronor och en tunna öl.

Ángel di María

30 fotbollar

Amatörklubb till Rosario Central 1995.

När Ángel di María bara var sju år fick det lokala storlaget Rosario Central upp ögonen för argentinarens talang. För att få mittfältarens lilla amatörklubb att släppa sin guldklimp betalade Central 30 stycken fotbollar till föreningen.

Tio år senare debuterade di María för a-laget och 2007 gick steget vidare till portugisiska storklubben Benfica. Via Real Madrid blev argentinaren under sommaren Premier Leagues dyraste spelare genom alla tider när han hämtades in till Manchester United för omkring 690 miljoner kronor.

Ian Wright

En uppsättning vikter

Greenwich Borough till Crystal Palace 1985.

Greenwich Borough fick förstärkning på gymmet och Crystal Palace i anfallet när Ian Wright bytte klubb 1985. 1991 såldes engelsmannen vidare till Arsenal för nästan 30 miljoner kronor.

Ion Radu

Två ton griskött

Jiul Petrosani till Valcea 1998.

– Vi kommer sälja köttet. Sen kan vi betala alla de andra spelarnas löner, försklarade den rumänska klubbens president försäljningen av mittfältaren.

Gary Pallister

En uppsättning tröjor, en påse bollar och ett målnät.

Billingham Town till Middlesbrough 1984.

Billingham hade uppenbarligen inte allt för höga tankar om sin talang när de släppte mittbacken för lite strömaterial. Fem år senare sålde Middlesbrough vidare den engelske landslagsmannen för 27 miljoner kronor. Det blir en hel del bollar det...

Zat Knight

30 träningsoveraller

Rushall Olympic till Fulham 1999.

Mittbacken var egentligen gratis men Fulhams ägare ville ändå göra en fin gest mot utvecklingsklubben Rushall. Mohamed Al-Fayed åkte därför över till sitt lyxvaruhus Harrods och plockade ut 30 tärningsoveraller av bästa kvalité.

Vi får hoppas att de var snygga också med tanke på att Knight kom att utvecklas till en engelsk landslagsman.

Ernie Blenkinsop

110 kronor och en tunna öl

Cudworth till Blenkinsop 1921.

Vi nöjer oss med att konstatera att det var en annan förhandlingstaktik på den gamla goda tiden. 45 liter öl ska i alla fall tunnan ha innehållit så det är ju inte fy skam.

John Barnes

En uppsättning matchtröjor

Sudbury Court till Watford 1981.

Det är uppenbarligen inte helt ovanligt att matchtröjor byter ägare när spelare går åt andra hållet. Men att det räcker för att få en ytter som senare skulle göra 79 landskamper för England och bli en levande legendar i Liverpool är kanske inte helt normalt.

Cristiano Ronaldo

Två uppsättningar tröjor och 20 bollar.

Från Andorinha till Madeira 1995.

Han hade egenskaper ingen annan hade men ingen kunde ana att han så snabbt skulle bli den spelare han är i dag. När vi sålde honom till Nacional fick vi två uppsättningar tröjor och 20 bollar som betalning. Vi förstod inte vad han var värd då, har Andorinha dåvarande president Rui Santos berättat för BBC om försäljningen av tioårige Cristiano Ronaldo.

Ronaldo fortsatte sedan vida Sporting och Manchester United till att bli historiens dyraste fotbollsspelare när han gick till Real 2009 för över 900 miljoner kronor.

Kenneth Kristensen

Spelarens vikt i färska räkor.

Vindbjart till Floey 2002.

En del av läkarundersökningen inför en övergång är att mäta spelarens vikt och kroppsfett. Här gjorde klubbarna det redan innan förhandlingen var avslutad. Vindbjarts krav var nämligen Kristensen vikt, omkring 75 kilo, i räkor. Men färska, ingen fryst sörja.

Liviu Baicea

Tio fotbollar.

Jiul Petrosani till UT Arad 1998.

Efter att ha sålt en spelare i utbyte mot två kilo kött tyckte uppenbarligen Jiul Petrosanis president att laget behövde lite läder också. Man undrar ju ändå hur förhandlingen gick till. Började han på 15 bollar och sedan möttes de på halva vägen?

Hugh McLenahan

En frys full med glass.

Stockport County till Manchester United 1928.

Det vore intressant om Ed Woodward kastade upp en frys med Piggelin på förhandlingsbordet i Turin för att försöka hämta över Arturo Vidal. 1928 var det i alla fall möjligt – kanske också beroende på att Uniteds assisterande manager Louis Rocca hade ett glassföretag.

Marius Cioara

15 kilo fläskkorv

UT Arad till Regal Hornia 2006.

Regal Hornia, då i den rumänska fjärdedivisionen, trodde att de gjort ett kap när de värvade Cioara från UT Arad i den rumänska andraligan för 15 kilo fläskkorv. Transfersumman kom dock tillbaka att gäcka klubben. Cioara var rasande över korv-hånen han fick höra och lämnade fotbollskarriären bakom sig för att bli bonde i Spanien.

– Vi har inte bara förlorat våra korvar, vi har även förlorat en fotbollsspelare, sa Hornias president och krävde tillbaka de 15 kilo korvar han betalat.

Zlatan Ibrahimovic

147 miljoner kronor och en Ferrari Enzo

Från Ajax till Juventus 2004

Zlatan Ibrahimovic ville till Serie A och agenten Mino Raiola hade löst affären med Juventus. Men när anfallaren skulle skriva på kontraktet hade duon ett sista krav: En av bara 399 tillverkade Ferrari Enzos.

Juventus böjde sig för kravet, löste bilen och fick sin guldklimp.

ARTIKELN HANDLAR OM