Fotboll

Varningen mot att upprepa skandalen

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Blatter i utspel efter handsbollsparodin: Var bortom det absurda

Foto: GETTY IMAGES

Qatar värvade tolv stjärnor till sitt landslag i handboll och ordnade ett VM-silver på hemmaplan.

Nu riktar Fifa en strikt varning till nationen inför VM 2022.

”Det som hände vid handbolls-VM sträckte sig bortom det absurda”, skriver presidenten Sepp Blatter.

Med löften om över 300 000 kronor i månaden för att spela i Qatar och minst 800 000 kronor var för varje seger i VM – skattefritt förstås – värvade värdnationen ihop ett drömlag till handbolls-VM. En klack hyrdes in från Spanien och läktarna fylldes, enligt AP, av inhyrda gästarbetare.

”Stred mot landslagets anda”

Efter semifinalen mot Polen rasade sedan motståndarna över vad de ansåg vara fördelar som hemmalaget fick av domarteamet. När VM var över hade Qatar i vilket fall spelat hem ett historiskt silver – med tolv spelare från andra nationer i laget.

Hela arrangemanget har mött hård kritik och oroliga röster har också höjts inför framtiden. Inte minst 2022 då landet ska stå värd för ett av världens största idrottsevenemang: VM i fotboll.

I internationella fotbollsförbundets eget magasin The Fifa Weekly riktar nu presidenten Sepp Blatter kritik mot handbollsmästerskapet.

”Faktumet att idrott bygger sociala broar och för folk samman kan inte påtalas nog ofta. Men det som hände vid årets handbolls-VM i Qatar sträckte det faktumet bortom det absurda. Värdnationen representerades av ett lag med en majoritet av spelare som nyligen fått sitt medborgarskap. Det stred inte mot Internationella handbollsförbundets (IHF) regler men det stred mot ett landslags anda”, skriver Blatter.

”En enorm utmaning”

Fifa varnar nu Qatar att succé-receptet, rent resultatmässigt för nationen, inte kan upprepas inför fotbolls-VM. Istället menar också Blatter nu öppet att Qatar har en enorm utmaning framför sig om landet inte ska bli slagpåse i turneringen.

”Qatar är just nu nummer 92 på Fifas ranking. Nationen med 2,2 miljoner invånare står nu inför den enorma utmaningen att formera ett konkurrenskraftigt landslag till 2022. Men det kan inte lyckas genom att snabbt värva nya spelare eftersom Fifa, till skillnad från IHF, inte tillåter det. Precis som att göra mål med handen inte är tillåtet i fotboll heller.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Fotbolls-VM