Damlandslaget i fotboll

Spricka skakar damlandslaget

Av: 

Patrik Brenning

Andreas Käck

FOTBOLL

Asllani om Sundhages val: Hade jag hetat något annat kanske man spelar

STAROGARD GDANSKI/STOCKHOLM. Sverige är ett stort steg närmare VM i Kanada nästa år efter 4-0 mot Polen.

Men efter matchen väcktes frågor kring relationen mellan förbundskapten Pia Sundhage och anfallsstjärnan Kosovare Asllani.

– Hade jag hetat något annat och skrattat och dansat och gjort mig till kanske man spelar, säger Asllani.

I natt talade hon ut med förbundskaptenen.

Det fanns en hel del frågetecken att räta ut för landslaget efter snacket om mittbackskris till följd av 0-4 i genrepet mot England. Då vände de på siffrorna mot Polen.

”Vet inte om vi är vänner”

Efter matchen restes dock helt andra frågetecken – kring relationen mellan förbundskapten Pia Sundhage och storstjärnan Kosovare Asllani.

– Det är mellan oss. Jag vet inte. Hade jag hetat något annat och skrattat och dansat och gjort mig till kanske man spelar, säger Asllani.

25-åringen kom in i halvtid och hjälpte Sverige från 1-0 till 4-0. Efter matchen sa hon att petningen inte handlade om hennes kvalitéer på fotbollsplanen.

– Det är mer personligt.

Har det hänt saker?

– Kanske.

Vad?

– Det jag kan säga är att det, som du ser, inte är fotbollsrelaterat i alla fall. Du får fråga Pia.

Är ni vänner nu?

– Öh... jag vet inte.

Så du och Pia går inte ihop?

– Kanske.

– Det har varit ett tag. Sedan får man se hur kul man tycker det är att komma hit och spela.

Asllani säger att hon inte vet vad som kommer hända i framtiden men att hon fortfarande vill åka med landslaget till VM nästa år.
– Jag vill inte gnälla så mycket mer. Förhoppningsvis löser det sig. Men ni kanske håller med om att det inte är fotbollsrelaterat.

Vad det skönt att bevisa dig i andra halvlek?

– Jag är trött på att bevisa grejer.

Kritiken förvånar Sundhage.

– Sa hon det får hon stå för det, säger förbundskaptenen.

Sent i natt - via en artikel som publicerades på fotbollförbundets officiella hemsida - säger de sig dock ha slutit fred.
– De frågor jag fick efter matchen gjorde mig förvånad. Det föranledde ett samtal med ”Kosse” och det var ett bra samtal, säger Sundhage.
– Det kändes bra att prata med Pia. För min del handlade det om känslor som tog överhanden. Nu har vi rett ut det, säger Asllani.

Greppet om VM-biljetten

I matchen handlade mycket om Lotta Schelin när Sverige slog Polen med 4-0 på bortaplan. Schelin gjorde 1-0 redan efter åtta minuter när hon friställd överlistade den polska målvakten.

Hemmalaget stod sedan emot men efter att Kosovare Asllani bytts in i halvtid orkade de inte längre. På inlägg från Schelin nickade PSG-stjärnan in 2-0 och efter att återigen ha blivit friställd rullade Schelin själv in 3-0 mellan benen på målvakten. I den 89:e minuten kunde sedan Linda Sembrant också göra 4-0 med en lobbnick efter en hörna.

Segern innebär att Sverige tar greppet om gruppsegern och direktplatsen till VM i Kanada nästa år. Pia Sundhages landslag leder gruppen med tre poäng ner till Skottland som är den enda återstående utmanaren.

Just Skottland väntar Sverige på hemmaplan i gruppavslutningen den 17 september. Dessförinnan ska landslaget försöka avfärda Bosnien-Hercegovina den 13 september. Båda matcherna spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.

Så laddar Sverige inför VM

I och med 4–0-segern mot Polen toppar Sverige nu sin kvalgrupp på 24 inspelade poäng. Tvåan, Skottland, har 21 poäng och dessutom sämre målskillnad.

Sverige har två matcher kvar att spela, mot Bosnien-Hercegovina (13 september) och mot just Skottland

(17 september). Båda matcherna spelas i Göteborg och Blågult behöver alltså ”bara” hålla Skottland bakom sig för att direktkvalificera sig till VM (tvåan får kvala).

Först den 6 december lottas grupperna till VM och direkt efter kommer landslagsledningen att gå igenom sina alternativ vad gäller boende i Kanada.

Eftersom VM avgörs på konstgräs planerar Blågult också redan nu för att arrangera träningslandskamper på konstgräs i början av nästa år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll