Så fungerar lottningen

FOTBOLL

Stor guide inför dagens rysrare

EM-lottningen tv-sänds i 138 länder.

Showen är över på 52 minuter.

Vad händer?

TT reder ut begreppen.

Det snålas minsann inte med schweizerfrancen när de 16 deltagande slutspelsnationerna ska paras ihop i fyra grupper.

Bland de speciellt inbjudna artisterna i Luzerns Kultur- och kongresscentrum finns den spanske tenoren José Carreras och den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben.

Uppskattningsvis 100 miljoner tittare världen över kommer att följa showen som börjar klockan 12.00 på söndagen.

Lottningen går till så här:

Värdnationerna Schweiz och Österrike är redan placerade i varsin grupp, A och B, och spelar samtliga sina tre matcher i Basel respektive Wien.

Det första som sker är att Holland och Grekland, de övriga två länderna i seedningsgrupp 1, placeras i grupp C eller D och får position C1 och D1 i gruppen.

Nästa steg är att placera lagen i seedningsgrupp 4 – Frankrike, Turkiet, Ryssland och Polen – i varsin grupp. Den första nation som dras hamnar i grupp A och får sin position i gruppen bestämd (A2, A3 eller A4) varefter proceduren upprepas med tre återstående nationerna som lottas in i grupp B, C och D med en bestämd position.

När det är klart sker lottningen efter samma modell med lagen i seedningsgrupp 3 – Spanien, Tyskland, Portugal och Rumänien.

Sist lottas länderna i seedningsgrupp 2, där Sverige ingår tillsammans med Italien, Tjeckien och Kroatien.

EM-slutspelet inleds den 7 juni med två matcher i grupp A. Schweiz är först ut på S:t Jakob-Park i Basel. Frågan är mot vem?

Finalen spelas den 29 juni på Ernst Happel-Stadion i Wien.

TT