Floppsäsongen

FOTBOLL

Utan Royal League riskerar mästarlagen tappa mångmiljonbelopp

Foto: GLEST Djurgårdens kräftgång har fått publiken att svika på Stockholms stadion. Bara 6?521 personer satt på läktaren.

MALMÖ

Tusentals årskortsinnehavare svek de två senaste årens båda mästarlag i går.

Nu riskerar floppsäsongen 2006 att bli en mångmiljonsmäll för MFF och Djurgården.

- Bara om det inte blir något Royal League missar vi intäkter på upp till 10 miljoner kronor, säger Malmös sportchef Hasse Borg.

Publiksiffran 7493 är MFF:s sämsta siffra hemma på fyra år.

Med tanke på att klubben inför säsongen sålde cirka 13500 årskort är åskådarantalet närmast en katastrof.

- Det är inte alls bra. Det finns dock många förklaringar. Avspark 13.30 en söndag, mediokra resultat på planen är några, säger Hasse Borg.

Även Djurgårdens publik sviker. Endast 6 521 kom för att se matchen mot Häcken. Det är DIFs sämsta publikantal sedan september 2004 då man spelade sina matcher på Råsunda. Publiktappet lär kosta DIF flera miljoner.

Vet inte allt nu

- Vi har sålt 9 500 årskort. Hur mycket vi förlorar beror på hur många av årskortsinnehavarna som kommer på matchen. Det vet vi först efter säsongen, säger Djurgårdens ordförande Bo Lundquist.

Kan det vara så att ni inte tjänar något alls på den här matchen?

- Jag vet inte.

Malmö FF har i dagarna startat försäljningen av årskort till nästa säsong. Klubben har höjt priset och fansen har öppet vädrat sitt missnöje. Malmö FF riskerar att i en rasande takt dras in i en negativ spiral.

- Det är en allvarlig situation vi är i. Vi måste jobba stenhårt både på och utanför planen för att vända det här, säger Borg.

Djurgården vann i går och ligger fyra i allsvenskan, två poäng före MFF i en haltande tabell. Royal League är målet.

- Det är viktigt, inte minst sportsligt, säger Bo Lundquist.

I den jakten behöver laget sin publik. Djurgårdens 1-0-skytt Daniel Sjölund är besviken på att inte fler kom till Stockholms Stadion i går.

- De som inte dyker upp får skylla sig själva för i dag tycker jag att vi spelar bra. Är det så det ska vara, att man bara kommer när vi leder serien så... Vi får hylla de som kommer hit nu i stället och verkligen är trogna fans, säger han.

Så påverkar krisen de två mästarlagen

Guldkandidaterna Malmö FF och Djurgården kan gå miste om 10-tals miljoner.

Mattias Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM