Här fullbordas mirakelvändningen

FOTBOLL

Fyrverkeriet i Marseille räddar Liverpool vidare

Foto: Fernando Torres gjorde Liverpools andra mål.

Efter mardrömsstarten i Champions League var storklubben uträknad från avancemang.

I kväll fullbordades ”mirakelvändningen”.

4–0 i Marseille räddade Liverpool till åttondelsfinal.

– Det här är superimponerande. De har hela tiden trott så otroligt mycket på sig själva, säger Viasat-experten Johan Mjällby.

1–1 mot Porto i premiären, 0–1 hemma mot Marseille i oktober och 2–1-smällen borta mot Besiktas i omgången efter...allt som allt innebar den usla CL-starten att Liverpool efter tre omgångar var ytterst nära att åka ur redan i gruppspelet.

Inför mötet mot Besiktas hemma i den fjärde omgången förstod spelarna det blodiga allvaret.

– Vi har ett gigantiskt berg att bestiga, men gruppen tror verkligen att det går, sa Liverpool-stjärnan Steven Gerrard då – och fick stöd från Sverige av lagets förre stjärnback Glenn Hysén.

– Jag borde kanske hålla tyst...men jag tror faktiskt att Liverpool kan fixa det här trots allt. Fast, visst – det kanske är lite tippat med hjärtat också, sa Hysén.

8–0 mot Besiktas då, och 4–1 mot Porto innebar att hoppet levde inför den allra sista omgången – och i Marseille i kväll räddade en tung 4–0-seger Liverpool vidare från grupp A-dramat.

Hemmalaget förväntades sig ett offensivt Liverpool på Stadé Velodrome, men hade ändå inget motvapen.

Det small direkt:

1–0 i den 3:e minuten – Steven Gerrard på straff.

2–0 i den 11:e minuten – Fernando Torres.

...och precis när andra halvlek öppnat stängde Dirk Kuyt matchen helt med sitt 3–0-mål, ett resultat som bokfördes till 4–0 när Ryan Babel ökade på stopptid.

Efteråt hyllades Liverpool smått otroliga vändning.

– Benitez har ju var omdiskuterad, fått kritik för rotationssystemet, fått kritik för att man inte är i spets på ligan. I det läget, att veta att man behöver vinna tre raka matcher för att leva vidare som lag och manager, så plockar man fram det här. Den vinnarmiljön, att ta fram det när det behövs som mest finns i den här klubben sedan flera tusen år bakåt, säger Bosse Petterson – som nu tror starkt på britterna.

– Liverpool kan gå riktigt, riktigt långt.

ARTIKELN HANDLAR OM