Strunta i att övertala Henke

FOTBOLL

Peter Wennman: Ljungberg kan bli den verkliga huvudvärken för Lars Lagerbäck

LONDON

Ärligt talat:

Ska vi inte ta och lägga ner det där snacket om Henrik Larsson och landslaget?

Henke får vara hur bra han vill i Manchester United de närmaste månaderna, det känns ändå fel om Lars Lagerbäck faller för trycket och börjar en ny övertalningskampanj.

Vi bör nog bekymra oss mer för landslagskaptenen Fredrik Ljungberg.

Henke är 35 år och har redan låtit sig övertalas en gång. Det slutade med att han gjorde en kanonturnering i EM 2004 och blev så inspirerad att han fortsatte även över VM 2006.

En tillgång – självklart

Jag är säker på att han skulle vara en tillgång i landslaget igen om han behåller den fantastiska form och spelglädje han visade mot Aston Villa i söndags. Det var den RIKTIGE Henrik Larsson, inte den rätt missmodige som vi såg i kvartsfinalen mot Tyskland i somras.

Men nu har han alltså sagt nej, han kommer definitivt inte att ändra sig, och det bör vi respektera.

Vi sitter inte i sjön. Vi har Zlatan, vi har Allbäck nåt år till och vi har framför allt en man som Johan Elmander. Jag har en känsla av att just Elmander kan bli en riktigt tung pjäs i landslaget det kommande året, och jag vill inte se honom sitta på bänken med stickor i baken för att vi tjatat in en 35-årig Larsson igen.

Lagerbäck skulle förstås ställas inför ett angenämt problem om Henke själv fick en knäpp och bad på sina bara knän att få komma tillbaka till blågult, det är klart stjärnan skulle vara välkommen då, men det vore en riktig högoddsare.

En elak idé att chocka med

Så låt det vara som det är, låt Henke leva det här äventyret som han lever nu och koncentrera sig på United. Det är hans stora stund på Drömmarnas Teater, det är hans livs sista huvudroll på den finaste scenen.

Att Henke är brännhet i England märker jag inte minst i min mobiltelefon, där det kommer samtal från engelska journalister jag aldrig hört talas om. Jag kan inte begripa var de får numret ifrån.

De vill i allmänhet veta vad Henrik Larsson säger på svenska till oss svenska reportrar. Om det kan tänkas ha sagts nåt där, liksom i förbifarten, som engelsmännen missat.

I går fick jag en elak idé under ett av dessa samtal. Jag tänkte spela oskyldig och ge helt chockerande svar.

Det skulle i så fall ha blivit ungefär så här:

– Hej, vad sa Larsson om atmosfären på Old Trafford?

– Han tyckte det var ganska trist, faktiskt. Bara skit jämfört med andra stora arenor han spelat på.

– Jaha...vad tyckte han om lagkompisarna, då?

– Han sa att Rooney påminde honom om en engelsk frukost.

– Hur då?

– Du vet, fet och smaklös.

– Verkligen? (Här skulle man då höra hur det raspade i blocket). Sir Alex, då?

– Sur jävla gubbe.

– Men han vill väl stanna i United våren ut?

– Inte en chans. Han längtar redan till 12 mars så han får åka hem igen.

– Men...är det inte bra här?

– Nej. Allting är för dyrt, säger han. Folk är snorkigare här än i Skottland och kvinnorna har så tjocka ben att låren verkar gå rakt ner i skorna.

– Så ingenting är bra i Manchester?

– Jo då, han gillar verkligen vädret. Och så maten förstås, han har aldrig upplevt så många kulinariska delikatesser i nån stad i världen.

Här skulle jag då fått höra en duns i golvet från en svimmande reporter.

Om jag hade satt min sadistiska plan i verket, alltså.

Hur som helst: medan vi nu ser fram emot Henkes ligadebut på lördag har en annan svensk, Fredrik Ljungberg, blivit rubrikernas man.

Av helt andra anledningar, tyvärr.

Arsenals Arsene Wenger lät sent i går kväll meddela att Fredriks framtid kommer att beslutas inom några dagar. Att det är en pågående försäljning det handlar om står alltså klart.

Jag tror inte Fredriks digra skadelista imponerar på de största klubbarna i Italien och Spanien. Inte heller i England. Jag tror att han kommer att få nöja sig med en rätt medelmåttig klubb och sänkt lön i framtiden.

För en snart 30-årig man med en sliten kropp är det inget inspirerande scenario, jag har en känsla av att kapten Ljungberg kan bli en rätt svår huvudvärk för Lars Lagerbäck i vår.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM