Gamla spelare som domare

FOTBOLL

Simon Bank: Lyssna på Tobias Linderoth – hans idé är utmärkt

GÖTEBORG

Det pratas vitt och brett om domarnivån här i landet.

De flesta pratar strunt, en del pratar sunt.

– Låt spelarna döma, säger Tobias Linderoth.

Jag tycker att det låter som en utmärkt idé.

Vi satt i skuggan, ett café vid Galatasarays träningsanläggning i Florya. Ägaren bjöd på små mannagrynssötsaker och cola och vi hade avhandlat det mesta, från dansk design till relationer via mediekritik och Lagerbäcks ledarskap, när landslagets vicekapten gick in med dobbarna före.

– Alltså, jag fattar inte vissa domare, sa han.

Tobias Linderoth hade ett inlägg att göra i domardebatten, och jag ska återkomma till det.

Debatten har mest av allt legat och puttrat i allsvenskan den här säsongen. Det har varit ganska mycket gnäll, både om enskildheter och nivå. Senast var det Janne Andersson som var arg över att Jonatan Johansson kom undan med att tackla målvakts-Bahne. I Stockholmsderbyt gällde en annan regelbok än i de allra flesta andra matcher (jag gillade den regelboken, det ska sägas). Och i Göteborg dundrade Håkan Mild mot Peter Fröjdfeldt.

Har Sverige dåliga domare?

Nej, absolut inte. Kvalitén på allsvenskans domare är i det stora hela, som Blåvitts Jonas Olsson snyggt sa häromsistens, högre än kvalitén på allsvenskans spelare. Våra domare är ute i Europa, de dömer mästerskap, de har hög internationell status.

Våra lag? ja, de är ute i Europa men har inte riktigt samma status. Om man säger.

”Fler gamla spelare borde lockas”

Om jag ska hacka på något så är det att bedömningsnivån blivit för ojämn. Svenska domare slits mellan viljan att döma fundamentalistiskt och präktigt, med regelboken som högsta och enda lag – och mellan viljan att släppa spelarna fria på det sätt som Peter Fröjdfeldt så ofta lyckas med.

Jag tror ju mer på Fröjdfeldts modell, eftersom den behandlar spelarna som vuxna och eftersom den ger en intensivare, tuffare fotboll som har mer gemensamt med hur det döms internationellt.

Problemet med den modellen är att den kräver väldigt, väldigt skickliga domare. Domare med väldigt mycket känsla för spelet, för spelarna.

Och det var här någonstans Tobias Linderoth klev in.

– Fler gamla spelare borde lockas att bli domare, sa han, och då hade han bara börjat.

– Alltså, jag hatar när domare gömmer sig bakom regelboken och korten, när de inte vågar ta en diskussion med spelare. Om jag går in i en tackling och tycker att jag gör det rent, men han blåser frispark så blir jag förbannad. En bra domare förstår det, det räcker att han säger ”jag håller inte med dig”. En dålig domare markerar stenhårt eller drar upp ett kort – och då får man en massa farliga spelare på planen.

Jag förstår exakt vad Linderoth menar. Jag håller med honom.

van der Vaart mot Zlatan

Det finns olika teorier om domarens roll. En del hävdar att han undergräver sin auktoritet i samma sekund som han börjar diskutera med spelarna, eftersom det signalerar att domslut kan diskuteras.

Det där är så dumt. Domslut kan diskuteras, vi gör ju inget annat – så det smartaste en domare kan göra är att se till att den där diskussionen hålls på rätt sätt.

Gamla spelare som domare?

Tja, varför inte.

Jag hade älskat att se Rafael van der Vaart döma Zlatan Ibrahimovic (eller tvärtom), fast det kan bli svårt att genomföra. Det finns inget likhetestecken mellan att bra spelare blir bra domare – eller, för den delen, journalister/tränare/analytiker – men det måste vara en stor fördel för en domare att veta hur det ser ut på den andra sidan. Merparten av domarna har ju spelat själva, men det vore kul att se en 33-årig allsvensk domare som förlänger karriären med att satsa på dömandet.

Starta en kampanj, Bosse Karlsson.

Jag tror att, låt säga, Pa Dembo Touray skulle kunna få respekt för sina domslut.

Domarpanel

1. Vad har du för meriter som spelare?

2. Håller du med Linderoth om att det vore bra att få fler ex-spelare att bli domare?

ARTIKELN HANDLAR OM