Norden tar över i Uniteds anfall

FOTBOLL

Wennman: Uniteds anfallspar nästa match: Larsson och Solskjaer

Foto: GETTY IMAGES, AP
REDO FÖR SPEL Manchester Uniteds anfallare Louis Saha blir borta ett par veckor. Då blir Henrik Larssons roll i klubben än viktigare.

Vi börjar väl det nya året med lite nordisk kombination.

Manchester Uniteds anfallspar i nästa match:

Henrik Larsson, Sverige.

Ole Gunnar Solskjaer, Norge.

Det är ju inte så att jag tjuvläst Sir Alex Fergusons planeringskalender, men jag skulle bli ytterst förvånad om inte United satsar på kombinationen Larsson-Solskjaer i FA-cupmötet med Aston Villa på söndag.

Att Henke kommer att spela tar jag för helt givet. Varför skulle United annars ha köpt över honom till den här jobbiga delen av säsongen?

Det krävdes fyra matcher på tio dagar för att få till och med Manchester United att svikta en aning, 2–2 i Newcastle i går, och i det här läget vill Sir Alex utnyttja alla friska resurser han har.

Perfekt läge nu, i denna cupmatch, att låta spelare som Wayne Rooney och Louis Saha vila.

Han kanske inte har nåt val, för övrigt.

Saha gick av St James´ Park med en ljumskskada och lär knappast vara aktuell mot Villa. Och Rooney såg rätt sliten ut, samtidigt som han fick en rejäl smäll på foten i andra halvlek. Det kan nog tänkas att även han ställs över på söndag.

Henrik Larsson är i Manchester och tränar för fullt, rapporterna säger att han ser väldigt pigg ut, så det är närmast självklart att han får göra sin debut för United nu.

Han kunde se sitt nya lag göra en ny bra match i går, men den här gången räckte det inte hela vägen till tre poäng.

Toppklass, United

Newcastles 19-årige vänsterback David Edgar, som gjorde sin första match från start i klubben, överraskade alla genom att skicka in 2–2 med 17 minuter kvar.

Det låga långskottet touchade Paul Scholes och ställde Edvin van der Sar, och därmed misslyckades även Manchester United att vinna alla fyra matcherna under det stenhårda jul- och nyårsschemat.

Det är nästan omöjligt att klara en sån sak, men United vann i alla fall tre och spelade en oavgjord. Det är starkt – och fotbollen som Fergusons pojkar visat upp har också varit absolut högklassig rakt igenom.

I det läge som många trodde att United skulle börja svikta har gänget i stället visat toppform.

Cristiano Ronaldo, den kanske bäste spelaren i världen de senaste två veckorna, gjorde inget mål i går, men han var ett ständigt hot mot Newcastles unga backlinje – trots att han hade en något mer tydlig mittfältsroll den här gången.

Om Ronaldo orkar fortsätta spela så här – och om Ferguson använder honom också i FA-cupen – tror jag samarbetet med Henrik Larsson kan bli en succé.

Pool spinner mjukt

När inte Ronaldo gjorde några mål i går slog i stället lille Paul Scholes till med två skott från halvdistans som Shay Given inte kunde nå. Scholes hade därmed blivit stor hjälte om han inte även varit inblandad i Newcastles kvittering.

Matchens snyggaste fullträff var i alla fall hemmalagets 1–0, en riktig rökare i krysset från James Milner.

I och med detta har alltså Chelsea chansen att minska avståndet till fyra poäng igen i kvällens möte med Aston Villa. Men det kan också visa sig att Uniteds poäng i går var guld värd om Chelseas försvar fortsätter svikta på Villa Park.

Och där bakom?

Ja, det är sannerligen inte roligt att möta Liverpool just nu, särskilt inte på Anfield. Andra halvleken mot Bolton var mästerlig, 3–0 var i underkant, och kvar på näthinnan sitter Peter Crouchs bicykletas (hur bär han sig åt?) till 1–0 och Steven Gerrards volley till 2–0.

Liverpool har varit som en gammal bilmotor som man måste veva i gång för hand den här säsongen, men när den nu har hostat färdigt spinner den mjukt och fint som en katt. Håller den här formen i sig blir det inte lätt för varken Arsenal (både cupen och ligan), Chelsea eller ens Barcelona i Champions League framöver.

Och till sist:

Reading-West Ham 6–0!

Alan Curbishleys gäng kraschade totalt inför ögonen på isländske ägaren Eggert Magnusson, utklassningen var smått pinsam.

Sällan har ett transferfönster öppnats lämpligare för en klubb, det ska bli intressant att se vad som händer de närmaste dagarna.

ARTIKELN HANDLAR OM