Lotta Schelin

Hyllas av fotbollsvärlden: Skål för drottningen

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

En japan, en isländska och en norska. En mittback från Frankrike och en måldrottning från Tyskland. En Arsenalikon och en VM-hjälte.

Alla vill de trösta och hylla Lotta Schelin.

– Skål för Drottningen, säger Ada Hegerberg.

Långsamt, långsamt återhämtar sig Lotta Schelin från skadan i nacken och huvudet. Men det går för sakta för att fortsätta tro på en återkomst på planen.

Efter att ha varit sjukskriven i mer än ett år tackar nu landslagets bästa målskytt genom tiderna för sig. Karriären är över.

Kumagai, Henry, Le Sommer...

Sportbladet träffar Lotta Schelin ett par dagar innan hon offentliggör sitt beslut. Med oss har vi hälsningar från ledare och spelare som på något vis står i förbindelserna med svenskan.

Alla erbjöds de filma en hälsning till spelaren som i Lyon kallades La Reina, Drottningen. Alla tackade de ja.

I högen av lyckönskningar och tack finns isländska Thora Helgadottir som släppte in Schelins första landslagsmål. Där finns förbundskaptener och landslagskaptener. Tyska Anja Mittag, franska Eugénie Le Sommer och japanska Saki Kumagai.

Ungdomens förebild Thierry Henry önskar god återhämtning. Kosovare Asllani bedyrar att minnet av Lotta kommer leva vidare i alla småtjejer som hon inspirerat.

Bäst i Europa och världen

Men kanske uttrycker sig Ada Hegerberg allra finast. Den norska skyttedrottningen korades till Europas bästa fotbollsspelare 2016 och BBC:s Women’s footballer of the year 2017.

– Jag vill bara berätta om vilken betydelse du haft för mig, som person och som fotbollsspelare. När jag kom till Lyon och du tog mig under armarna. Jag växte otroligt mycket vid din sida, säger Hegerberg innan rösten brister:

– Pretty much the best footballer, men också en fantastisk människa.

Schelin tittar på klippen. Skrattar till, gråter, gör båda sakerna samtidigt.

– Det var fint. Överväldigande, säger hon.

Hur känns det att en av världens bästa spelare tackar dig på det viset?

– Det är roligt att Ada känner så. Jag är glad över möjligheten att ha haft henne vid min sida. Det är behagligt att få in en spelare som är ung och hungrig men ödmjuk. Vi spelade ihop i Lyon och gjorde det bra.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 4 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt här.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

LÄS OCKSÅ

Läs också #mensendå med där bland andra Lotta Schelin tar upp tabubelagda idrottsproblemet

Publisert:

LÄS VIDARE

Schelin: ”Jag vädjar om att lösa det här”

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Schelin

Ada Hegerberg