Mitt råd: ”Ställ upp”

FOTBOLL

Zlatans agent i stor intervju om landslaget, transferryktena och jämförelsen med Maradona

Det blir en sommar med avgöranden för Zlatan Ibrahimovic, 28.

Om han blir kvar i Barcelona, om han återvänder till svenska landslaget.

En av nyckelpersonerna kring superstjärnan har uppfattningen klar.

– Zlatan är Barcelonas perfekta nummer nio.

– Jag ska göra vad jag kan för att få Zlatan att säga ja till svenska landslaget, säger Mino Raiola i en längre intervju med Sportbladet.

Två frågor kring Zlatan Ibrahimovic kommer beröra den stora internationella fotbollsvärlden respektive den mindre, svenska de närmaste månaderna.

När spanska Sport, som traditionellt har goda kontakter in i FC Barcelona i går, skrev att Milan är intresserat av att värva Zlatan Ibrahimovic för 800 miljoner kronor så körde mediacirkusen igång igen.

Och som vanligt hamnade åter Ibrahimovics agent, rådgivare och nära vän, Mino Raiola, i centrum.

Jämförs med Mona-Lisa

På sedvanligt Raiolamanér inleds samtalen med en utskällning/idiotförklaring av nyhetsarbetet.

– Jag förstår inte vad det är med er journalister. Zlatan är i-n-t-e till salu. Jag har pratat med Laporta och med Begiristain och de säger samma sak.

Har Milan varit i kontakt med dig?

– Jag pratar med Real Madrid, Milan, Inter, Chelsea – flera gånger i veckan. Alla de klubbarna vill värva Zlatan om han vore till salu. Då står deras dörrar öppna, säger den karismatiske agenten och drar till med en jämförelse som bara Raiola kan:

– Klubbarna behöver inte ringa mig varje dag och fråga om det. Det vore som att ringa till Louvren och fråga om Mona Lisa är till salu. Ett museum som Louvren köper inte heller en unik tavla för 700 miljoner kronor för att sälja den för 800 miljoner kronor ett år senare.

Spekulationerna kommer pågå hela sommaren ändå.

– Det är onödigt och slöseri. Zlatan trivs och vill vara kvar

i Barcelona. Folk förstår inte hur jobbigt det är att byta klubb på Zlatans nivå. Det är inte många som lyckas så bra under en första säsong i Barcelona som han har gjort. 21 mål är väldigt bra.

– Zlatan är fortfarande en helt unik spelare och för mig en av världens allra bästa fotbollsspelare. De vet de i Barcelona också. Han är deras perfekte nummer nio.

Lika stor som frågan om Zlatans klubbframtid är internationellt är det för oss svenskar om superstjärnan spelar i landslaget igen.

Det Blågult som samlas i eftermiddag är inte vad det var med Zlatan i laget, både på gott och ont.

Sportsligt saknas definitivt Sveriges enda fotbollsspelare av världsklass.

Kommer Zlatan återvända till svenska landslaget?

– Jag hoppas att Zlatan återvänder till svenska landslaget. Frågar han efter min åsikt så säger jag: ”Ja, åk dit.”

– Jag vet att han bryr sig om det svenska landslaget. Han har alltid jobbat hårt för att göra sitt bästa för svenska landslaget. Han har aldrig talat illa om stunderna med landslaget. Det enda negativa han sagt är att han inte orkar resa fram och tillbaka för meningslösa vänskapsmatcher. Och då tror jag att han talar för 75 procent av världens toppspelare, som känner likadant.

Men vad tror du, som känner Zlatan väldigt väl – vilket blir hans beslut?

– Jag vet inte. Om jag kan bidra på något sätt till ett ja så ska jag göra vad jag kan. Men Zlatan är inte 19 år längre. Jag har försökt brotta ner honom några gånger, men tyvärr är han mycket, mycket starkare än mig – och eftersom jag är intelligent – så är jag smart nog att inte försöka mig på den brottningsmatchen igen.

’Ära att spela för sitt land’

Raiola menar att svenska landslaget och Erik Hamrén ska vara beredda att gå väldigt långt för att få tillbaka Zlatan.

– För Sverige borde Zlatan vara som Maradona var för Argentina när han var som bäst. Zlatan får dyka upp när han vill. Fem minuter innan matchen om det vore så.

– Allvarligt talat, det här är inget Zlatan och jag snackar om varje gång vi pratar med varandra. Han vet vad jag tycker. Frågar han mig igen så säger jag vad jag tycker.

– Det är en ära att spela för ditt land. Stora spelare ska spela för sitt land. När karriären är över vill han nog inte se tillbaka på matcherna han inte spelade, möjligheterna han missade att hjälpa Sverige till EM- eller VM-slutspel.

Från att tidigare varit tuff i kritiken mot Erik Hamrén och de uttalanden den nye förbundskaptenen gjort om Zlatan är nu Mino Raiola mer...ödmjuk?

– Zlatan måste bli uttagen och inbjuden till landslaget också. Låt oss respektera den nye svenske förbundskapten och Zlatan och låt dom få hantera den här situationen. Det är två intelligenta personer.

ARTIKELN HANDLAR OM