”Vi skulle få säga tack och hej till EM- och VM-guldet”

FOTBOLL

Spanien skakas av ny dopningskandal

BARCELONA. Spanien skakas av ännu en dopningsskandal.

Nu kastar Eufemiano Fuentes, känd som "Doktor Dopning", en skugga även över landets fotbollsframgångar.

– Om jag skulle säga allt jag vet skulle vi få säga tack och hej till EM- och VM-guldet, säger Fuentes i en intervju.

Foto: Iniesta var en av nycklarna som ledde till pokalen.

Förra veckan gjorde spansk polis en razzia bland 13 spanska idrottare, där Marta Dominguez, världsmästare på 3 000 meter hinder i Berlin 2009, greps, i första hand misstänkt för att ha distribuerat och sålt dopningsklassade preparat.

Som hjärnan bakom dopningshärvan utpekas Eufemiano Fuentes, mer känd som "Doktor Dopning" som greps efter inblandningen i bland annat cyklisterna Jan Ullrich och Ivan Bassos dopningshärvor redan 2006.

”Fotbollen är absolut ren"

Fuentes, som sitter fängslad i Madrid, säger enligt den spanska tidningen El Mundo att det inte bara är i cykel- och friidrottsvärlden som förbjudna preparat används.

– Om jag skulle säga allt jag vet skulle vi få säga tack och hej till EM- och VM-guldet i fotboll, säger Fuentes, ett uttalande som väckt starka reaktioner i fotbollsspanien.

– Fotboll är absolut ren. Jag vet inte om jag är ouppmärksam, men jag har jobbat med sporten i 43 år och aldrig sett någon som helst dopning, säger Spaniens förbundskapten Vicente Del Bosque vid en presskonferens på tisdagen, och fortsätter:

– För mig känns det väldigt osannolikt att det förekommer dopning inom fotbollen och det säger jag från mitt hjärta.

"Det är trist"

Barcelonaspelaren Xavi Hernández, en av kuggarna i Spaniens båda guldlag de senaste två åren, beklagar resultaten av den senaste dopningshärvan, men menar att Spaniens landslag inte använt sig av otillåtna preparat.

– Det är trist att det kommer fram sådana här saker, även om ingen ännu har fällts. Från fotbollens sida kan jag säga att det inte förekommer någon typ av dopningspreparat, och att vi vann EM och VM utan dopning. Vi är, utan några som helst problem, väldigt lugna på den punkten.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga