Lämnar SvFF med omedelbar verkan

Sportbladets avslöjande bekräftat: Bäst för alla inblandade

avPatrik Brenning

FOTBOLL

Bo Karlsson lämnar posten som ordförande för domarkommittén i Svenska fotbollförbundet, kunde Sportbladet på tisdagen avslöja.

Bakgrunden är en händelse tillbaka i tiden som under metoo-uppropet nu nått dagens ljus.

– Det här är kanske bäst för alla inblandade och även för svensk fotboll, bekräftar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson för Sportbladet.

Foto: BILDBYRÅN

Bo Karlsson är en av Sveriges mest meriterade domare med fotbolls-VM i USA 1994 och finalen i Cupvinnarcupen 1991 som några av höjdpunkterna. Efter karriären har 68-åringen fortsatt i fotbollens tjänst och är i dag ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté och Uefa-ledamot.

Men nu har Karlsson enligt uppgifter till Sportbladet bett om att få lämna uppdraget i SvFF. Anledningen är enligt uppgifterna en händelse tillbaka i tiden som nu, genom metoo-uppropet, nått dagen ljus.

– Bosse meddelande mig i går kväll att han bedömer att förtroendet för honom är såpass skadat att det inte finns någon annan slutsats att dra än att han lämnar uppdraget som domarkommitténs ordförande. Jag har full respekt för has beslut och stöttar hans beslut. Det är kanske bäst för alla inblandade och också för svensk fotboll, bekräftar Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson för Sportbladet.

”Omöjligt för mig att fortsätta”

För Fotbollskanalen berättar Bosse Karlsson efter Sportbladets publicering om tankarna bakom beslutet

– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Jag har därför meddelat Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att jag lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dess anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka. Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, säger Bosse Karlsson till Fotbollskanalen.

Foto: Arkivbild / bildbyrån
Karin Thorbjörn.

För sajten träder också Karin Thorbjörn, före detta elitfotbollsspelare och elitdomare, fram och berättar om händelsen.

– Jag var med på en upptaktsträff för herrallsvenskan som på den tiden var på en Ålandsfärja. Jag tror att vi bara två tjejer på den kryssningen och sedan var det ett antal hundra män. Bosse Karlsson var ju också med då. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll, säger Thorbjörn till Fotbollskanalen och fortsätter om händelserna senare under kvällen:

– Den kvällen blev det jättejobbigt. Han sa att han var kär i mig, att han ville ha mig och den typen av kommentarer.

På Facebook har Karin Thorbjörn skrivit ett offentligt inlägg där hon beskriver hur Karlssons agerande ”tog bort all glädje i det jag gjorde”.

”Jag började undvika olika situationer, utbildningar och konferenser för att slippa stöta på honom eller hans fru. Det tog bara något år sen slutade jag. Det var helt enkelt inte roligt längre.”

Bo Karlsson uppger för Sportbladet att han inte har några ytterligare kommentarer.

Domarkommittén kommer att fortsätta sin verksamhet utan en ordinarie ordförande fram tills en ny kan väljas i mars nästa år.

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57